Henk Krol wil de AOW-leeftijd weer omlaag halen naar 65. Niet alleen voor de ouderen, die nu langer moeten doorwerken dan zij hadden verwacht. Maar ook om de jongeren weer aan een baan te helpen.

Krol en een aantal 50Plus-kandidaten mochten vrijdagavond aanschuiven bij het praatprogramma van Jeroen Pauw, om onder meer te praten over het verkiezingsprogramma van 50Plus. Ook econoom/journalist Mathijs Bouman zat aan tafel, en dat zorgde voor een interessante discussie.

De 50Plus-voorman stelde namelijk dat het verlagen van de AOW-leeftijd ook nodig is om jongeren weer aan een baan te helpen. Dat werkt zo niet, zei Bouman:

Bouman: Die 65 hè, ik vraag me altijd af hoelang wordt dat dan 65, is dat dan voor eeuwig of voor 20 jaar of…
Krol: Niets is voor eeuwig.
Bouman: Maar er zijn nu al goede redenen, omdat we veel langer leven en omdat er minder jongeren zijn per oudere. Ik ken die sommetjes wel, vroeger 4 per 1, straks nog maar 2 per 1.
[door elkaar gepraat]
Krol: Zolang als er zoveel jeugdwerkloosheid is, zou het heel goed zijn dat die leeftijd naar beneden gaat.
Pauw: Is dat gekoppeld aan de jeugdwerkloosheid dan?
Krol: Het is niet gekoppeld aan de jeugdwerkloosheid maar het heeft wel tot gevolg dat als er meer mensen eerder kunnen stoppen, er dus meer jongere mensen aan de slag kunnen.
Bouman: Het is nog nooit aangetoond dat dat werkt.

Bouman heeft het hier over wat economen de ‘lump of labour fallacy‘ noemen; de misvatting dat als een groep werkenden stopt met werken, er automatisch plaats ontstaat voor een andere groep.

De minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher (PvdA), stelde in 2014 in een Kamerbrief al er geen aanleiding is om te denken dat het werkt zoals Krol voorstelt:

"Zo is bijvoorbeeld sinds de jaren 70 van de vorige eeuw de bruto arbeidsparticipatie van vrouwen gestegen van 34,9 procent in 1970 tot bijna 65 procent in 2012. Deze forse stijging van de arbeidsdeelname van vrouwen heeft niet geleid tot een toename van de werkloosheid onder mannen. Net zoals een toename in de arbeidsparticipatie van ouderen niet heeft geleid tot een toename van de werkloosheid onder andere leeftijdsgroepen."

Het is niet de eerste keer dat economen vraagtekens zetten bij het verkiezingsprogramma van de ouderenpartij. Toen 50PLUS in augustus zijn verkiezingsprogramma presenteerde, kwam EenVandaag met een kritische uitzending waarin onder meer CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen aan het woord kwam.

De econoom reageerde enigszins geërgerd dat ouderen het bijna nergens in Europa beter hebben dan in Nederland. “Jongeren hebben het veel moeilijker.”

Bekijk hier het volledige gesprek tussen Henk Krol, Jeroen Pauw en Mathijs Bouman

LEES OOK: Beste 50-plussers, jullie hebben er de afgelopen 20 jaar een behoorlijke puinzooi van gemaakt