50Plus-voorman Henk Krol zei afgelopen vrijdag in Pauw dat het pensioengat van oud-medewerkers van de Gay Krant “keurig was opgelost”. Maar dat is niet helemaal zo, blijkt nu.

Voormalig Gay Krant-medewerker Rits de Wit laat aan het Eindhovens Dagblad weten dat oud-medewerkers alleen hun eigen inleg hebben teruggekregen. Het werkgeversdeel ontbreekt nog altijd.

Krol erkent in een sms aan de krant dat het pensioengat inderdaad niet is gedicht, ook al suggereerde hij dat wel bij Pauw aan tafel:

“Pensioengat is niet gedicht, eigen inleg van de medewerkers is wel terugbetaald. Daar is destijds iedereen mee akkoord gegaan.”

In 2013 werd bekend dat de Best Publishing Group, waar Krol directeur-grootaandeelhouder van was, een paar jaar geen pensioenpremie had afgedragen. Daardoor zitten oud-werknemers van de Gay Krant met een pensioengat van 4 of 5 jaar. De onthulling kostte Krol zijn lijsttrekkerschap van 50Plus, maar later keerde hij weer terug in de Kamer.

50Plus in peilingen

Hoewel het in de peilingen goed gaat met 50Plus, heeft de kiezer weinig vertrouwen in voorman Henk Krol, bleek eerder dit jaar uit onderzoek van Ipsos. Van de kiezers die overweegt op 50Plus te stemmen heeft 38 procent vertrouwen in Krol, 26 procent vertrouwt hem niet.

Het helpt ongetwijfeld niet dat er een rechtszaak loopt tegen Krol. De overheid wil ruim twee ton aan subsidie terughebben van de Stichting Vrienden van de Gaykrant, omdat niet duidelijk is waar het geld heen is gegaan. Volgens het overgebleven bestuur van de stichting is Krol aansprakelijk. Vorige week werd bekend dat Krol de zaak wil laten uitstellen tot na de verkiezingen.

Het gebrek aan vertrouwen lijkt daarnaast gepaard te gaan met opmerkingen van de partij die niet altijd helemaal waar zijn. Zo trok 50Plus-kandidaatlid Corrie van Brenk cijfers van het CBS over de levensverwachting in twijfel, op basis van een foutieve suggestie van een weblog.

In dezelfde uitzending van Pauw werden de AOW-plannen van 50Plus ook al in twijfel getrokken door journalist en econoom Mathijs Bouman. De partij wil de AOW-leeftijd weer terughalen naar 65, wat volgens Krol ook de werkloosheid onder jongeren zou terugbrengen. "Het is nog nooit aangetoond dat dat zo werkt", reageerde de econoom. Eerder rapporteerde minister Lodewijk Asscher al aan de Kamer dat dit soort effecten niet lijken te bestaan.