Henk Kamp keert na de Tweede Kamerverkiezingen, gepland in maart 2017, niet terug als Kamerlid voor de VVD en is ook niet van plan nog een termijn door te gaan als minister.

Die aankondiging deed de minister van Economische Zaken zondagmiddag in zijn woonplaats Diepenheim, tijdens de talkshow Politiek in de Pol. Dat meldt Tubantia zondag.

“Ik wil na de verkiezingen tot aan mijn pensionering in een iets rustiger tempo gaan werken”, motiveerde Kamp zijn voornemen om na de verkiezingen te stoppen als politicus.

Reputatie van alleskunner

Kamp is de huidige minister van Economische Zaken, zijn vierde departement als bewindsman. Hij was al achtereenvolgens verantwoordelijk voor VROM in Balkenende I, voor Defensie in Balkenende II en voor Sociale Zaken in Rutte I. Verder zat hij in totaal tien jaar in de Tweede Kamer.

Tussen de bedrijven door was hij ook nog een jaar commissaris voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Als informateur speelde hij bovendien een belangrijke rol bij de totstandkoming van het nieuwe kabinet van VVD en PvdA. Kamp lijkt van alle markten thuis.

De liberaal heeft in Den Haag dan ook de reputatie van alleskunner opgebouwd. Hij geldt als een harde werker en een dossiervreter, rechtlijnig en wars van politieke spelletjes. Een geheelonthouder met een groot verantwoordelijkheidsbesef.

Rechtervleugel van de VVD

In de VVD wordt Kamp gerekend tot de rechtervleugel. Als Kamerlid, toen hij zich vooral bezighield met migratie en asielzaken, noemden politieke vijanden hem kwaadaardig 'Henk Kampf'. Maar als het nodig is kan Kamp heel goed zaken doen met links, bewees hij als minister van Sociale Zaken.

In 2011 slaagde hij er tot veler verrassing in een vergaande pensioenhervorming tot stand te brengen waaronder niet alleen de handtekening van de werkgevers, maar ook die van toenmalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius en die van de PvdA-fractie stond. Dat dit pensioenakkoord na de val van het huidige kabinet in april weer in de prullenmand belandde, lag niet aan de bewindsman.

Gaswinning Groningen

De afgelopen jaren was Kamp volop in het nieuws vanwege de gaswinning en de aardbevingen in Groningen. Hij beperkte de gaswinning voor dit jaar tot 27 miljard kuub gas. Vorig jaar mocht er maximaal 30 miljard kuub uit de Groningse bodem worden gehaald. Kamp leed in december een gevoelige nederlaag in de Eerste Kamer toen zijn plan voor de aanleg van windmolenparken op zee met de kleinst mogelijke meerderheid (38 tegen 37 senatoren) werd verworpen.

De in 1951 geboren Kamp is afkomstig uit het Overijsselse Hengelo. Voor hij naar Den Haag kwam was hij onder meer fiscaal rechercheur en wethouder van Borculo.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl