De Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom is naar verluidt favoriet om HEMA over te nemen.
Parcom zou twee opvallende medefinanciers hebben gestrikt: miljardair Marcel Boekhoorn en Jumbo-familie Van Eerd.
HEMA is sinds juni in handen van een groep schuldeisers in ruil voor het wegstrepen van zo’n 450 miljoen euro aan schulden. Zij willen de winkelketen het liefst zo snel mogelijk doorverkopen.
Ahold Delhaize en Blokker zijn afgehaakt in de strijd om HEMA. De twee burgerinitiatieven WeLoveHema en HouDeHema zouden nog wel in de race zijn.
Komt HEMA toch weer in handen van een investeringsmaatschappij? Na het afhaken van Blokker en Ahold Delhaize is Parcom favoriet om de Nederlandse winkelketen over te nemen, melden ingewijden aan het Financieele Dagblad.
Parcom is de voormalige private-equitytak van Nationale-Nederlanden die sinds 2015 op eigen benen staat. Het Nederlandse bedrijf investeert geld van pensioenfondsen, verzekeraars en rijke ondernemers, zoals miljardairs Rolly van Rappard en Robert van der Wallen. Parcom heeft een belang in onder meer telecomprovider Simpel.
Volgens het FD heeft het private-equityhuis twee medefinanciers gestrikt die erg bekend zijn met HEMA. De eerste is naar verluidt miljardair Marcel Boekhoorn, de oud-eigenaar van de winkelketen die eerder dit jaar door schuldeisers aan de kant is gezet.
De ‘nucleaire bom’ van Marcel Boekhoorn maakt het lastig voor de nieuwe eigenaar
Het meedoen van Boekhoorn is mogelijk cruciaal voor het slagen van de deal. De Nijmeegse zakenman heeft boven de holding van de HEMA nog een BV geplaatst, genaamd Bonubo (‘Boekhoorns Nucleaire Bom’) waarin de fiscaal compensabele verliezen zijn gebundeld.
Wie HEMA koopt, moet ook met Boekhoorn om tafel om deze vennootschap over te nemen. Als Boekhoorn meedoet met Parcom, dan heeft het private-equityhuis wat dat betreft een streepje voor op andere bieders.
De andere medefinancier zou Jumbo-familie Van Eerd zijn. De Veghelse grootgrutter werkt samen met HEMA en werd veel genoemd als koper van de oer-Hollandse warenhuisketen, al ontkende het bedrijf dat stellig.
Nu zou de familie Van Eerd toch in willen stappen via een eigen investeringsvehikel. Jumbo zelf is niet betrokken bij de deal.
Ahold Delhaize en Blokker zijn uit de race om HEMA te kopen
HEMA is sinds juni in handen van een groep schuldeisers in ruil voor het wegstrepen van zo’n 450 miljoen euro aan schulden. Daarmee werd Boekhoorn na anderhalf jaar aan de kant gezet als eigenaar.
De HEMA-financiers, die worden begeleid door de Amerikaanse zakenbank Moelis & Company, willen de winkelketen het liefst zo snel mogelijk slijten aan een nieuwe eigenaar. Die moet wel bereid zijn flink te investeren in de kwakkelende retailonderneming.
Ahold Delhaize haakte deze week af als koper. Topman Frans Muller liet bij de presentatie van de kwartaalcijfers weten dat het moederbedrijf van Albert Heijn geen bod heeft uitgebracht op HEMA.
Eind juli maakte Blokker-eigenaar Mirage Retail Group bekend niet langer in de race te zijn. Eigenaar Michiel Witteveen had eerder wel een naar eigen zeggen "gedegen bod" gedaan op HEMA, maar heeft zich om onbekende redenen teruggetrokken.
De twee burgerinitiatieven maken nog kans om HEMA over te nemen
De burgerinitiatieven WeLoveHema en HouDeHema zijn volgens het FD nog wel kanshebber om de nieuwe eigenaar van HEMA te worden. Enige probleem is dat de combinatie het benodigde bedrag nog niet bij elkaar heeft.
WeLoveHema en HouDeHema werken sinds begin juni samen en hebben naar eigen zeggen tienduizenden aanmeldingen van mensen die willen investeren in HEMA. Eind juli deden de burgerinitiatieven een gezamenlijk bod op de winkelketen.
Bij HouDeHema is onder anderen Eerste Kamerlid Mei Li Vos van de PvdA betrokken. WeLoveHema is een initiatief van onder meer merkenstrateeg Arjan Leest.
Daarnaast zouden er nog een of twee buitenlandse investeringsmaatschappijen geïnteresseerd zijn in HEMA. Maar na de negatieve ervaring met het Britse Lion Capital, dat HEMA opzadelde met honderden miljoenen aan schulden, lijkt het niet waarschijnlijk dat de schuldeisers opnieuw kiezen voor een buitenlandse investeerder.
Dat is nog een voordeel voor het Nederlandse Parcom, dat volgens het FD favoriet is bij het management van HEMA.
Lees meer over retail:
- Coolblue begon op een zolderkamer, nu is CEO Pieter Zwart multimiljonair
- Hoe Amazon in 3 stappen Bol.com, Coolblue en andere Nederlandse webverkopers gaat platdrukken
- Waarom Bol.com nooit een Amazon werd – en Daniel Ropers geen Jeff Bezos
- Waarom Alibaba Europa links laat liggen en al helemaal niet naar Nederland komt