HEMA kijkt naar mogelijkheden om de vleugels uit te slaan in landen als India, Thailand, Maleisië en de Filipijnen. Volgens topman Tjeerd Jegen gaat het vooralsnog om een verkennend onderzoek, zegt hij in gesprek met persbureau ANP. Concrete stappen of een tijdsinschatting kan hij nog niet noemen.
Eerder al zette de uit 1926 stammende keten de stap naar het Midden-Oosten. Daar heeft HEMA inmiddels acht filialen, in de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar.
Jegen merkt dat die landen veel toeristen uit andere Aziatische landen trekken. Vandaar dat het oer-Nederlandse HEMA volgens hem voor veel Aziaten al geen onbekende meer is.
De topman had vorig jaar voorafgaand aan de opening van de eerste winkel in Abu Dhabi reeds gezegd dat hij het Midden-Oosten als mogelijke springplank zag voor verdere uitbreiding in Azië. Welke landen hij daarbij op het oog had, wilde hij toen alleen nog niet zeggen. Volgens Jegen zoekt HEMA bij het zoeken naar nieuwe markten telkens naar lokale partners.
HEMA kondigde afgelopen zomer aan tevens naar Noord-Amerika te gaan. De gang naar de Verenigde Staten is in de eerste plaats alleen online, door huishoudelijke artikelen aan te bieden op de webshop van Walmart. Het supermarktconcern begint daar vrijdag mee.
Lees meer: HEMA wil de VS en Canada veroveren – en mikt daarbij op deze 3 strategieën
Het is de bedoeling dat er in Canada ook echt fysieke winkels worden geopend. "Dat vereist wat meer planning", aldus Jegen. Hij weet nog niet wanneer de eerste Canadese HEMA precies de deuren opent. Eerder had de keten de verwachting uitgesproken dat de eerste zaken in Toronto mogelijk dit najaar al klaar zouden zijn.
HEMA heeft in totaal meer dan 750 winkels en is momenteel actief in elf verschillende landen. Ook in Europa zijn recent nog nieuwe filialen geopend. Bij het bedrijf werken circa 19.000 mensen.
Manieren om HEMA’s schuld te verlagen
Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat HEMA werd overgenomen door miljardair Marcel Boekhoorn. Zijn belangrijkste missie: de torenhoge schuldenlast van het winkelbedrijf verkleinen. “De HEMA is een prachtig bedrijf. Maar HEMA kampt ook met een veel te hoge schuldenlast. Dat is een direct gevolg van de overname van de HEMA door Lion Capital destijds”, zei hij bij de overname in oktober 2018.
HEMA kwam in 2007 in handen van Lion Capital. Die Britse investeringsmaatschappij financierde de overname grotendeels met geleend geld en zadelde zo de winkelketen op met behoorlijke schulden. Daar heeft de HEMA onder het bewind van Boekhoorn nog steeds last van.
De miljardair heeft een aantal plannen om kapitaal te vergaren. Zo is HEMA op zoek naar een koper voor zijn zeven Nederlandse bakkerijen, waar onder meer de beroemde tompouces worden gemaakt.
Ook zou Boekhoorn Nederlandse HEMA-filialen willen verkopen aan franchisenemers. Dat is opvallend, omdat de franchisers voor de oude eigenaar Lion Capital nog een hoofdpijndossier waren. Een impasse rond de contracten van franchisenemers was naar verluidt voor het Belgische Core Equity voor de zomer reden om af te haken als koper.
Schuld loopt weer iets op
Vooralsnog lijken de pogingen van Boekhoorn weinig te effect te hebben. In het tweede kwartaal van HEMA's gebroken boekjaar liep de nettoschuld op met ruim 15 miljoen euro, zo maakte de keten woensdag bekend. De schuldenlast van HEMA bedraagt nu 782,4 miljoen euro.
Toch zijn er lichtpuntjes. De verkopen namen het afgelopen kwartaal toe, waarbij vooral de schrijfwarencollectie in trek was bij consumenten. Niet alleen pennen en stiften liepen goed, ook gingen er meer huishoudelijke artikelen over de toonbank.
Verder liepen de onlineverkopen stevig op. Zo compenseerde HEMA een daling van de kledingverkopen en een paar moeilijke weken in juli met extreem warm weer. "Met 40 graden gaan er maar weinig mensen naar de winkel", aldus Jegen. Toch wist HEMA ook munt te slaan uit de hitte. "We hadden acht keer meer aan ventilatoren ingeslagen en die zijn allemaal verkocht."
Nettoverlies stijgt tot 14 miljoen euro
Alles bij elkaar ging er in de periode die liep tot en met begin augustus ruim 296 miljoen euro aan omzet in de boeken. In filialen die langer dan een jaar open waren gingen de verkopen op jaarbasis met 1,6 procent vooruit. HEMA profiteerde ook van de uitbreiding van zijn winkelbestand. Vooral buiten Nederland groeit de keten de laatste tijd hard, waardoor de totale omzetstijging uitkwam op 3,5 procent.
Het nettoverlies steeg niettemin tot dik 14 miljoen euro, van ruim 10 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Dat HEMA nog steeds verlies draait heeft te maken met de nog altijd hoge schuldenlast. Daardoor drukken rentebetalingen sterk op de resultaten. Met het bedrijfsresultaat gaat het volgens Jegen wel de goede kant op. Ook zijn alle Nederlandse winkels volgens hem winstgevend.
De bestuursvoorzitter van HEMA is in een toelichting duidelijk te spreken over de komst van Boekhoorn. De nieuwe eigenaar is volgens hem erg betrokken en hij zou de keten stimuleren om meer te ondernemen. "Je merkt ook dat hij serieus de schuld probeert te verlagen. Hij heeft echt de ambitie om HEMA financieel gezond te maken."
Jegen durft evenwel niet te zeggen wanneer HEMA weer een heel jaar zwarte cijfers kan schrijven.