- Het boutique hotel en restaurant York & Albany in het hippe Camden in Londen, is gekraakt.
- De gastropub van topchef Gordon Ramsay was even dicht vanwege een juridisch conflict tussen Ramsay en de eigenaar,
- Omdat het om commercieel vastgoed gaat, kunnen de krakers niet zomaar uit het pand worden gezet. Ramsay gooit het op ‘huisvredebreuk’ en heeft topadvocaten ingehuurd
- Lees ook: Dit is de ándere Gordon Ramsay: de man die NIET kan koken onthult hoe het is om zijn naam te delen met een wereldberoemde chef
Gordon Ramsay lijkt zijn eigen ‘Kitchen Nightmare’ te beleven, nu een groep krakers zijn boutique hotel en restaurant York & Albany in Londen bezet houdt.
De krakers hebben de gastropub in de hippe buurt Camden Town nabij Regent’s Park, omgeturnd in een café en kunstgalerie om de ‘slachtoffers van gentrificatie’ welkom te heten, volgens de Britse krant The Independent.
Sinds maart dit jaar was het hotel-restaurant gesloten vanwege een conflict over het huurcontract tussen Ramsay en de eigenaar van het gebouw, dat op de markt is voor 13 miljoen pond, omgerekend 15,2 miljoen euro.
De topchef die op televisie vaak prutsende koks en ondernemers uitkaffert, kruist nu de juridische degens met de krakers. Inmiddels heeft in ieder geval een deel van de activisten het pand verlaten nadat ze gerechtelijke documenten ontvingen.
Ramsay bracht de Londense politie vorige week op de hoogte van de kraak van het monumentale pand uit 1820, dat deels werd ontwikkeld door de Britse architect John Nash. Die is bekend als ontwerper van een aantal neoklassieke gebouwen in de Londen.
Het is onduidelijk wanneer de krakers het pand precies zijn binnendrongen in de periode dat het dicht was. Duidelijk is wel dat ze het gebouw in het weekend hebben bezet en dat ze niet van plan zijn om te vertrekken.
Kraken: woningen versus commercieel vastgoed
De toen ongeveer twintig krakers doopten de locatie tot 'Camden Art Cafe' en plakten een papier op de gevel dat verwijst naar een wettelijke bepaling die het onmogelijk maakt dat iemand hen er meteen uitschopt - ook niet de beroemde bulderchef Ramsay. Daarvoor is een gang naar de rechtbank of het gerechtshof nodig, gaven ze aan.
Sinds 2012 is het kraken van woningen in het Verenigd Koninkrijk strafbaar, maar dat geldt niet voor commercieel vastgoed. In dat geval geldt een kraak als een civiele zaak, wat betekent dat de politie de krakers niet zomaar uit panden als de York & Albany kan zetten.
Elke poging daartoe is, als er geen strafbare feiten zijn gepleegd, al in strijd met de wet.
De politie heeft tegen Business Insider gezegd dat het om een civiele zaak gaat en dat hun aanwezigheid bij het pand niet om een noodoproep ging. Wel kijkt de politie of er verdere overtredingen hebben plaatsgevonden.
Het is niet eenvoudig om krakers uit een commercieel pand te krijgen, zeggen juridische experts tegen Business Insider. Het is een ingewikkelde procedure die meestal duizenden euro's aan juridische kosten met zich meebrengt.
"Het is evident dat dit geen ideale situatie is", zegt advocaat Niall Helferty van advocatenkantoor Kuits Solicitors in Manchester.
Pandeigenaren moeten de zaak voor de rechter brengen en een gerechtelijk bevel aanvragen om het pand terug te vorderen. Volgens Helferty zijn er meerdere hoepels waar je doorheen moet springen in het overvolle Londense rechtssysteem. Hoewel rechters wel de neiging hebben om dit soort zaken prioriteit te geven, aldus de advocaat.
Als er geen huurovereenkomst is en de krakers feitelijk hebben ingebroken, lijkt het erop dat ze überhaupt geen recht hebben om in het pand te zijn, vertelt Andrew Whitehead, partner bij advocatenfirma Stephensons Solicitors met vestigingen in onder meer Londen.
Gordon Ramsay spant zaak aan voor 'huisvredebreuk'
Maar dan nog wordt het volgens hem een dure grap om ze eruit te krijgen. Het gaat mogelijk om tussen de 5.600 en 11.000 euro aan juridische kosten, afhankelijk van de tarieven die het juridische team rekent.
Al is 'duur' een relatief begrip.
De 57-jarige Ramsay is volgens zakenblad Forbes goed voor een vermogen van 70 miljoen dollar, omgerekend zo'n 66 miljoen euro. Daarmee zou het geen probleem moeten zijn om de juridische kosten te dekken. Hoewel het de vraag is of Ramsay als huurder de juridische procedure moet aangaan om de krakers eruit te krijgen.
Het is echter wel Gordon Ramsay Holdings International Limited die een juridische procedure heeft aangespannen tegen 'onbekende personen', waarna de krakers gerechtelijke documenten ontvingen, meldde de Londense krant Evening Standard.
Volgens de krant is de rechtszaak aangespannen onder de noemer 'huisvredebreuk', in een poging tot het versneld terugvorderen van het eigendom. De beroemde chef heeft topadvocaten van het Londense kantoor Harbottle & Lewis ingehuurd om de zaak voor het gerechtshof te brengen, meldde het dagblad.
Ramsay wordt in ieder geval niet geconfronteerd met een verlies van inkomsten door de kraak. Zijn hotel-restaurant York & Albany was immers niet in bedrijf op het moment dat het pand werd werd bezet. Het was al dicht vanwege het juridische conflict dat Ramsay met de eigenaar heeft.
Maar vastgoedeigenaren en bedrijfseigenaren zoals Ramsay, zullen zich wel afvragen "welke schade er binnen wordt aangericht", zegt advocaat Helferty. Vertegenwoordigers van Ramsay hebben niet gereageerd op verzoeken van Business Insider om commentaar.
Krakers hekelen ongelijkheid in de buurt
Gordon Ramsay staat niet bepaald bekend om zijn zachte en geduldige kant - hij heeft zijn imperium deels opgebouwd met zijn imago van opvliegende en scheldende chef.
Toch is het voor hem wellicht ongemakkelijk om in het middelpunt van een anti-gentrificatiecampagne te staan.
In een interview met de Britse krant The Independent, noemden de krakers zich 'Gordon', om hun identiteit te beschermen. Maar hun woede lijkt ook te zijn gericht op de ongelijkheid in Londen in het algemeen.
In de buurt waar het restaurant zich bevindt zijn de welvaartsverschillen extreem, volgens een verklaring van de groep.
Het mediane inkomen van huishoudens in Camden is zo'n 38.000 euro per jaar. Dat verhult echter grote verschillen. Camden is namelijk de op vijf na "meest ongelijke buurt" in Londen, blijkt uit een rapport van de Camden Council uit 2015.
Een kwart van de huishoudens leeft van een jaarinkomen van omgerekend 23.400 euro of minder, terwijl de gemiddelde huizenprijs in 2015 op omgerekend zo'n 733.000 euro lag. Dat is 19 keer het mediane jaarinkomen van huishoudens in Camden.
Ook de huren zijn er niet mals met gemiddeld bedragen van omgerekend 543 euro per week (!), dat is 71 procent van het mediane wekelijkse inkomen in de buurt.
Lattes en pasta voor de gentrificatieslachtoffers
De krakers reageerden niet op interviewverzoeken van Business Insider. Maar toen verslaggever Grace Dean afgelopen maandag een bezoek bracht, trof ze een ruimte met een kalme sfeer en het geroezemoes van mensen die praatten over de lokale gemeenschap, terwijl ze aan het schilderen waren.
Volgens The Independent die op een ander moment ter plaatse was, waren leden van de groep pasta en lattes aan het maken en hielden ze zich aan een strikt schoonmaakschema.
Buren vertelden de krant dat de groep 'eerlijk gezegd niet al te luidruchtig is', en sommigen spraken hun steun uit voor de zaak van de krakers. Dinsdag plaatste de groep al een update op hun Instagram-account met de mededeling dat ze juridische papieren hadden gekregen en dat het café even niet in bedrijf is.
Het is onduidelijk in welk stadium de juridische procedure zich precies bevindt. Volgens advocaat Helferty is er waarschijnlijk een hoorzitting gepland voor terugvordering van het pand en mogelijke uitzetting. Dat kan betekenen dat de klok voor de overgebleven krakers tikt.