Waarom is het belangrijk dat jenever de status van Beschermde Geografische
Aanduiding krijgt?
"Als wordt vastgelegd dat jenever alleen uit deze omgeving mag komen, is
dat een erkenning voor iets wat al eeuwenlang zo is. Als consumenten het ook
weten, geeft dat bovendien meer status. Het is in onze industrie trouwens
niet ongebruikelijk hoor, iets dergelijks vast te leggen – Champagne en
Cognac mogen ook maar in bepaalde streken worden gemaakt – het duurt alleen
heel lang voordat zoiets ook echt is geregeld."
Wat is het belang hiervan voor Bols?
"Nederland is de grootste producent van jenever. Binnen Nederland zijn
wij marktleider. Naast Bols maken wij ook Bokma, Hoppe en Hartevelt. Door
deze bescherming voorkom je dat als wij jenever op wereldschaal gaan
exporteren, er opeens lokale ondernemers zijn die zelf jenever gaan
verkopen. Vodka heeft een dergelijk bescherming bijvoorbeeld niet. Iedereen
mag vodka maken en dat gebeurt ook."
Sinds ABN Capital en u Bols vorig jaar kochten, is het bedrijf weer
zelfstandig. Wat zijn de plannen?
"Ons plan was gestaag uit te breiden op basis van de distributie van
Bols-likeuren naar het buitenland. Daarnaast wilden we jenever weer op de
kaart zetten en Galliano en Coebergh beter afzetten in het buitenland. Dit
gaat goed."
Hoe groot is de afzet van jenever in het buitenland?
"Er wordt momenteel in het buitenland weinig jenever gedronken. Onze
afzet is daar dan ook nog gering. Jenever in totaal is goed voor zo'n
twintig procent van onze omzet. Het buitenland maakt daar nog maar een paar
procent van uit, maar we willen dit vergroten. Of er concrete plannen zijn?
Daar kan ik nog niet over uitweiden."
Wat is de omzet?
Vorig jaar was de omzet honderd miljoen euro. Sindsdien zijn we gegroeid. We
groeien sneller dan de markt. Hoeveel dat is, zeg ik niet. Ook niet hoeveel
winst we maken."
Wordt er in het buitenland jenever gestookt?
"Niet op grote schaal. Misschien dat enkele kleinere producenten door dit
besluit moeten stoppen, maar dat weet ik eigenlijk niet."
Wat is er zo bijzonder aan jenever?
"Het is een eeuwenoud product dat onderscheidend is qua smaak en
zuiverheid. Jenever heeft net iets meer smaak dan vodka waardoor het
bijvoorbeeld lekker is in cocktails. Er is alleen te weinig aandacht geweest
voor het actueel houden van het product. Dat is waar we aan werken sinds we
na de zelfstandiging weer terug zijn in Amsterdam. Jenever is niet stoffig."
U heeft ook een jenevermuseum geopend. Geeft de status van Beschermde
Geografische Aanduiding van jenever meer cachet aan dit museum?
"Alles helpt. We noemen The House of Bols trouwens geen museum. Een
museum kijkt terug, Wij kijken vooruit en laten zien wat je allemaal kunt
met jenever. We zijn ook gestart met de Bols Bartending Academy waar
barkeepers, maar ook bedrijven en anderen die dat leuk vinden, leren over
het maken en schenken van drankjes."
Noemt u eens een hip drankje met jenever?
"Het Bols Amsterdammertje. Dat is een longdrinkglas met Bols
peach-likeur, jonge jenever en cranberrysap, een geweldig frisse mix."
Wat is uw favoriete drankje?
"Ik hou erg van Corenwyn."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl