Weer een groot faillissement: garnalenleverancier Heiploeg uit Zoutkamp trekt het niet meer en hoopt op een doorstart.
De Nederlandse garnalenleverancier Heiploeg, de grootste van Europa, is failliet verklaard. Het bedrijf denkt in afgeslankte vorm als Heiploeg International een doorstart te kunnen maken, als onderdeel van het Katwijkse visverwerkingsbedrijf Parlevliet & Van der Plas.
Dat werd dinsdag bekendgemaakt.
In totaal worden er 60 voltijds arbeidsplaatsen van Heiploeg in Groningen geschrapt, dat zijn volgens directeur Hans Wielinga circa 90 “collega’s met een vast dienstverband”.
De werkgelegenheid van circa 300 mensen in de provincie wordt door de doorstart behouden, aldus het bedrijf, al worden de arbeidsvoorwaarden versoberd.
De directie van Heiploeg, die naast Wielinga verder bestaat uit Edo Abels, kon desgevraagd niet tegen het ANP zeggen of er een loonoffer wordt gevraagd. "Maar we gaan de voorwaarden in lijn trekken met andere bedrijven'', aldus Abels.
Heiploeg heeft in het Groningse Zoutkamp zijn hoofdkantoor, een fabriek en de transportdivisie gevestigd. Bij welke afdeling de ontslagen precies vallen is niet duidelijk. Morubel, de Belgische dochter van het concern, gaat zelfstandig verder.
Heiploeg wereldwijd actief
In totaal werken er bij Heiploeg wereldwijd 3000 mensen. De buitenlandse takken, Heiploeg is onder meer actief in Marokko, Suriname en India, gaan via een aandelenovername naar Parlevliet & Van der Plas. Hoeveel de onderneming daarvoor betaalt wilde Heiploeg niet zeggen.
De Nederlandse activiteiten van Heiploeg verkeerden al geruime tijd in zwaar weer. De onderneming, met een schuldenlast van 130 miljoen euro, leed miljoenenverliezen en slaagde er niet goed in om de organisatie en het kostenniveau aan te passen aan de moeilijke marktomstandigheden.
Het concern leed onder de impact van de economische crisis op het "luxeproduct garnalen'' in vooral de Zuid-Europese markten. Ook kwamen er nieuwe spelers met lagere prijzen en bedingen supermarkten steeds lagere inkoopprijzen.
Heiploeg: garnalenbedrijf met wortels in Zoutkamp
De oorsprong van de Heiploeg Group gaat terug tot vóór 1900, toen de familiebedrijven Heidema en Van der Ploeg werden opgericht in Zoutkamp.
In het begin van de jaren zeventig werd Heiploeg de naam van het bedrijf dat ontstond uit de samenwerking tussen Heidema en Van der Ploeg. In 1999 werd Heiploeg's ultramoderne verwerkingsfabriek net buiten Zoutkamp in gebruik genomen.
Kartelboete Europese Commissie
In december 2012 besloot Heiploeg in beroep te gaan bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg tegen de boete van 27 miljoen euro. Deze kreeg het bedrijf opgelegd door de Europese Commissie wegens het maken van prijsafspraken over noordzeegarnalen.
In een persverklaring zei Heiploeg daarnaast de juridische mogelijkheden te onderzoeken om "de eventuele schade te verhalen op personen die destijds verantwoordelijk waren''. Het bedrijf wilde dit niet nader toelichten.
Heiploeg gaf volgens de Europese Commissie als grootste garnalenleverancier van Europa leiding aan een kartel dat jaren actief is geweest. Bij dit kartel waren twee andere Nederlandse garnalenbedrijven en een Duitse onderneming betrokken. Kok Seafood uit Enkhuizen moet een boete betalen van 0,5 miljoen euro, het Duitse Stührk 1,1 miljoen euro. Klaas Puul uit Volendam bracht het kartel in Brussel aan het licht en kreeg clementie.
Het kartel was tussen juni 2000 en januari 2009 actief. Heiploeg en Klaas Puul waren al die tijd erbij betrokken, Kok Seafood en Stührk voor een kortere periode.
De bedrijven spraken met elkaar prijzen af en verdeelden de verkoopvolumes van noordzeegarnalen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. De afspraken van het viertal werkten direct door in de verkoopprijs voor de EU-consumenten.