De aandelenbeurs in Amsterdam is maandagochtend met een kleine winst geopend. De andere Europese effectenmarkten begonnen vrijwel onveranderd. Tegenvallende Chinese industriecijfers zorgden voor enige koersdruk.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 496,28 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 731,54 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stonden tot 0,3 procent lager.

 

Goede cijfers Heineken

Heineken was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 3,6 procent. De brouwer bracht in het eerste halfjaar meer bier aan de man. In Europa was sprake van een teruglopende bierafzet, maar dat werd meer dan goedgemaakt door stevige verkoopplussen in opkomende markten. Heineken rekent erop ook komende maanden meer bier te verkopen.

Volgens analisten heeft Heineken in het eerste halfjaar beter gepresteerd dan verwacht. Marktkenners van Rabobank wijzen erop dat Heineken het vooral goed deed in Azië, terwijl ook de belangrijke markt in Nigeria verder aantrok.

KBC sprak van licht beter dan verwachte resultaten. De analisten van de Belgische bank verhoogden hun advies voor Heineken maandagmorgen van 'hold' naar 'accumulate'. Rabobank adviseert het aandeel Heineken te kopen.

CFO Delta Lloyd vertrekt

Delta Lloyd klom 0,3 procent. De verzekeraar liet weten dat financieel topman Emiel Roozen per direct terugtreedt. Ook de voorzitter van de raad van commissarissen, Jean Frijns, stapt op. Met het vertrek hoopt Delta Lloyd het conflict met De Nederlandsche Bank (DNB) over misbruik van voorkennis over de aanpassing van de rekenrente op te lossen.

In de MidKap prijkte PostNL bovenaan met een winst van 7 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers van het postbedrijf. Navigatiebedrijf TomTom won 3,6 procent. Nokia kondigde aan zijn kaartendivisie HERE, een concurrent van TomTom, te verkopen aan een consortium van Audi, BMW en Daimler voor 2,8 miljard euro.

In Frankfurt won Commerzbank ruim 2 procent. De tweede bank van Duitsland zag de kwartaalwinst flink stijgen. De Britse bank HSBC steeg ruim 1 procent in Londen, na een sterker dan verwachte groei van de halfjaarwinst.

De euro was 1,0979 dollar waard, tegen 1,1048 dollar bij het Europese slot op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 46,72 dollar. De prijs van Brentolie zakte ook 0,9 procent, tot 51,74 dollar per vat.

Griekse beurs zwaar onderuit

Op de aandelenbeurs in Athene wordt maandag voor het eerst in vijf weken weer gehandeld. Bij de opening dook de hoofdgraadmeter 11 procent in de min, waarna het verlies al snel opliep tot ruim 20 procent.

Met het verlies viel de beurs terug tot het niveau van medio 2012. In de weken tot aan de sluiting, eind juni, toonden de koersen nog enig herstel, waardoor het verlies voor 2015 tot maandag beperkt bleef tot 3,5 procent.

Maandag gingen vooral aandelen van banken in de verkoop, waardoor de handel in die stukken werd bevroren bij een verlies van 30 procent. Over het algemeen lagen de handelsvolumes in het eerste halfuur laag.

De handel op de Athens Stock Exchange lag sinds 29 juni stil, omdat vanaf die dag ook de banken in Griekenland werden gesloten. De financiële sector van het land ging op slot om te voorkomen dat de banken ten onder zouden gaan aan de grote onzekerheid over de economische toekomst van het land.

Griekenland bereikte vorige maand na lange onderhandelingen een akkoord dat uitzicht biedt op verdere financiële steun van de eurolanden. Mede daardoor konden de banken twee weken geleden weer open, hoewel er nog altijd veel restricties gelden. Zo geldt er voor Grieken nog altijd een maximumbedrag dat wekelijks kan worden opgenomen.

Ook bij de beurshandel gelden nog beperkingen. Grieken mogen geld dat ze op hun bankrekening hebben staan bijvoorbeeld nauwelijks gebruiken om aandelen mee te kopen..

Volgens de Griekse vicepremier Yannis Dragasakis hoopt de Griekse regering de restricties in het kapitaalverkeer tegen oktober op te kunnen heffen, mits de Grieken dan een definitief akkoord hebben gesloten met de eurolanden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl