- Heineken verkoopt al zijn Russische activiteiten aan een lokale speler.
- De Russische Russische Arnest Group neemt alle aandelen over voor 1 euro.
- Het gaat om onder meer zeven brouwerijen en 1800 medewerkers.
- Lees ook: Heineken verkoopt minder bier: winst daalt 9% op jaarbasis – aandeel zakt weg
Bierbrouwer Heineken heeft de verkoop van al zijn activiteiten in Rusland afgerond. Het Russische Arnest Group neemt alle aandelen over voor het bedrag van 1 euro. Onder de deal vallen onder meer zeven brouwerijen en 1800 medewerkers. Heineken verwacht dat het verlies als gevolg van de overname 300 miljoen euro zal bedragen.
Arnest Group is een bedrijf op het gebied van verpakkingsoplossingen. Ook is het een van de grootste producenten van cosmetica, huishoudelijke producten en metalen verpakkingen in Rusland, meldt Heineken. Topman Dolf van den Brink noemt het een betrouwbare partij. “Het is al jaren een belangrijke toeleverancier van Rusland en ze staan op geen enkele sanctielijst”, zegt hij.
In de overeenkomst met Arnest Group is afgesproken dat het Russische personeel van Heineken een baangarantie krijgt voor de periode van drie jaar. De productie en verkoop van biermerk Amstel wordt over een periode van zes maanden afgebouwd, maar volgens het bedrijf wordt daar niet aan verdiend. Ook is het niet mogelijk om op termijn terug te keren, anders dan volledig opnieuw te beginnen in het land.
Bier Heineken wordt niet duurder om verlies te compenseren
Heineken maakt zijn bier niet duurder om het verwachte verlies te compenseren, verzekert Van den Brink. “De pijn hebben we al in stappen uitgesmeerd.” Bij de cijfers over het eerste half jaar van 2023 schreef de brouwer hiervoor 113 miljoen euro af en daarvoor al 88 miljoen.
De bierbrouwer begon het proces om zich terug te trekken uit Rusland in maart 2022, kort na de Russische inval in Oekraïne. De verkoop van het merk Heineken stopte toen al, maar de brouwer werkte wel door in het land met andere merken. Volgens Heineken wordt er sindsdien niet meer verdiend aan de bierverkoop in het land. Terugtrekken bleek echter lastig door onzekerheid over de regels die Russische autoriteiten hanteren.
De Heineken-topman geeft toe dat het proces veel langer heeft geduurd dan oorspronkelijk verwacht. Maar volgens hem "stelt deze transactie de toekomst van onze medewerkers veilig". Ook biedt het Heineken "de gelegenheid om op een verantwoorde wijze uit Rusland te vertrekken", aldus Van den Brink.
Ondanks het destijds nog voorgenomen vertrek, ging Heineken wel diep door het stof. Zo bleek na onderzoek van nieuwssite Follow The Money dat de Russische tak van de bierbrouwer in 2022 nog tientallen nieuwe producten had gelanceerd. Heineken verklaarde daarop dat het "eerder duidelijker had moeten zijn over de noodzaak om nieuwe producten te introduceren" in het land.