“Mensen die wel eens Heineken drinken, vinden jullie het ook ontzettend naar wiet ruiken?”
Die vraag stelde Reddit-gebruiker NoCountryForOldVan afgelopen jaar op het sociale forum.
“Zo nu en dan krijg ik wel eens een flesje Heineken in mijn handen gedrukt, en als ik hem open maak ruik ik de eerste paar seconden een ontzettende wietlucht die daarna weer snel weg gaat.”
Volgens Jeroen Stoffels, manager technologie en kwaliteit bij de Heineken-brouwerij in ‘s-Hertogenbosch, is dat geen vreemde opmerking. Hop, één van de belangrijkste ingrediënten van een goed biertje, is verwant aan de cannabisplant. Beide behoren tot de hennepfamilie.
“Het is de nummer 1-klacht van klanten, dat het bier naar marihuana ruikt”, zei Stoffels woensdag tijdens een persevenement van Heineken in Amsterdam.
De grote boosdoener is zonlicht. "De hop in het bier verandert onder invloed van zonlicht van smaak", aldus de meesterbrouwer. "Als je twee biertjes proeft, eentje vers en eentje die vijf minuten in de zon heeft gestaan, dan proef je al verschil." Het bier krijgt een muffig luchtje.
Het meeste bier zit daarom in donkere flesjes, omdat die relatief weinig licht doorlaten. Wat dat betreft zijn de kenmerkende groene flesjes van Heineken niet handig. De brouwer probeert dat te ondervangen met een velletje karton op de kratten, de zogenoemde ‘crate cover’. En om de flesjes Heineken Extra Vers zit een wikkel om zonlicht te weren.
Nog drie 'vijanden' van bier
Maar zonlicht is niet de enige 'vijand' van een lekker biertje. Zo kan zuurstof de smaak van het bier beïnvloeden. Als bier oxideert, ruikt het muf en krijgt het een kartonsmaak.
Dat is één van de functies van de schuimkraag: het is een soort deksel op je bier die beschermt tegen zuurstof uit de lucht.
Maar ook in de fles is zuurstof een bedreiging voor de drinkbaarheid. Met de tijd komt er zuurstof onder de dop door, waardoor het bier van smaak verandert. Tijd is dan ook een andere 'vijand'. Hoe meer tijd er zit tussen het kopen en opdrinken van een biertje, des te groter de gevolgen voor de smaak.
Dan is er nog de factor temperatuur. Ongekoeld bier wordt na verloop van tijd wat zoeter en minder bitter. "Een trappist kan dat best hebben", zei Heineken-meesterbrouwer Willem van Waesberghe eerder tegen Business Insider. "Maar een pils wordt er minder verfrissend van."
Kortom: bier kun je het beste bewaren in een koelkast. Of anders op een donkere, koele plek zoals een kelder. En laat het daar dan niet maanden liggen.