De Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde wil in Beijing smog-vrije parken creëren met behulp van enorme ‘elektronische stofzuigers’.

Beijing wordt steeds meer een soort hel op aarde. Gewone mondkapjes zijn eigenlijk niet meer genoeg om je te beschermen tegen de alles verstikkende luchtvervuiling, schrijft Oliver Wainwright in The Guardian.

Vorige week presenteerde smartphonemaker Xiaomi, dat graag wil doorgaan voor de Chinese versie van Apple, een betaalbare luchtzuiveraar voor in huis. Maar de oplossingen worden steeds extremer, schrijft Wainwright.

Sportveld met airco

Zo gaan internationale scholen met de luchtvervuiling om, als ware het een permanente gifgasaanval. De Britse basisschool installeerde een opblaasbare koepel om over de sportvelden te plaatsen: de enige manier om kinderen veilig ‘buiten’ te laten spelen. Onder de koepel wordt de lucht gefiltreerd.

In het schoolgebouw zelf zijn luchtgordijnen boven de deuren geïnstalleerd, en tweehonderd zuiveringseenheden in de plafonds. De International School of Beijing ging zelf zover om een gebied met een oppervlakte van zes tennisvelden van koepels te voorzien, inclusief luchtzuiveringsinstallaties van ziekenhuis-kwaliteit.

Luchtstofzuiger

Een Chinese wetenschapper heeft voorgesteld om speciale verstuivers te installeren op hoge gebouwen, om de smog met water uit de lucht te halen. De Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde, die deze maand het Centraal Station van Amsterdam in een regenbooggloed zette, heeft een plan voor 'elektronische stofzuigers'.

Die moeten in parken worden geïnstalleerd, om de vervuiling uit de lucht te zuigen. Volgende zomer wil hij een prototype afhebben. Roosegaarde heeft over zijn plan vergaderd met de burgemeester van Beijing. Hij wil het onderwerp uit de sfeer van statistiek halen, vertelt hij. "Als je een plek kunt maken die 75 procent schoner is dan de rest van de stad, is dat een krachtige stimulans voor mensen om de rest van de stad schoon te maken."

Samenwerking met TU Delft

De ontwerper ontwikkelde zijn systeem samen met wetenschappers aan de TU Delft. Het werkt zo: ondergrondse koperen spoelen wekken een elektrostatisch veld op, dat smog-deeltjes aantrekt. Daardoor ontstaat een krans van schone lucht boven de spoelen. "Het is vergelijkbaar met hoe statische elektriciteit je haar aantrekt", zegt Roosegaarde. "We laden de smogdeeltjes en zuigen ze naar de grond."

Roosengaarde ontwikkelde ook een draagbare versie. Hij is van plan het vergaarde fijnstof te verkopen als...juweel. "We gaan een vierkante kilometer smog samenpersen tot een koolstofkristal van een vierkante millimeter, en die gaan we als een diamant op een ring zetten." Door aankoop van een smogring doneer je een duizend vierkante meter schone lucht aan de stad, is de gedachte.

De ontwerper geeft toe dat het niet een praktische oplossing is voor het probleem, maar hij wil burgers vooral aan het denken zetten. "Als ze die cirkels schone lucht boven parken zien, willen ze schone lucht voor de hele stad."