Superbelegger Bill Ackman zegt dat hij niet meer short gaat, ofwel speculeert op koersdalingen van aandelen.

De Amerikaanse hedgefondsmanager was tien jaar geleden verwikkeld in een beroemde vete met de investeerder Carl Icahn over Ackmans shortpositie in Herbalife, een marketingbedrijf dat voedingssupplementen verkoopt.

Ackman, die Herbalife afdeed als een piramidespel, werd daarbij in het nauw gedreven, waardoor hij enkele jaren geleden genoodzaakt was om de speculatieve positie op een koersdaling van Herbalife op te geven. Opvallend genoeg zijn de aandelen van Herbalife daarna alsnog ingestort.

“Als we onze shortpositie hadden behouden, had dat een rendement van ongeveer 70 procent opgeleverd”, zei Ackman, de oprichter van hedgefonds Pershing Square Holdings, op 28 september op een beleggersconferentie in New York. “Dus psychologisch zit ik nog steeds op die shortpositie. Een psychologische shortpositie brengt veel minder risico met zich mee.”

Inmiddels kiest Ackman voor de benadering van een andere sterbelegger, Warren Buffett: hij selecteert een kleine groep aandelen waarvan hij op de langere termijn een koersstijging verwacht. En dat werpt zijn vruchten af. Volgens gegevens van Morningstar heeft Pershing Square de afgelopen vijf jaar 99 procent van de vergelijkbare fondsen verslagen.

"Als je door de jaren heen een succesvolle belegger wilt zijn en je vindt een handvol geweldige bedrijven, dan is het een uitstekende strategie om ze simpelweg te bezitten", aldus Ackman. "Dat wordt onvoldoende erkend als een succesvolle manier om geld te verdienen."

Kansen voor Universal Music en Alphabet

Op de conferentie sprak Ackman over twee bedrijven waar hij momenteel massaal op inzet: entertainmentconcern Universal Music en Alphabet, het moederbedrijf van Google en YouTube.

Omdat Universal Music genoteerd is aan de beurs van Euronext Amsterdam, wordt het in de VS over-the-counter verhandeld. Universal Music is eigenaar van veel grote platenlabels, zoals Capitol Records en Def Jam Recordings.

Volgens Ackman weegt Universal Music voor 22 tot 25 procent mee in zijn beleggingsportefeuille en heeft Alphabet een gewicht van 16 à 17 procent. Dat betekent dat hij met 38 tot 42 procent van zijn fonds op twee bedrijven inzet. Op 31 juli liet Pershing Square weten dat het ongeveer 17 miljard dollar aan belegd vermogen.

"Dit zijn bedrijven waarin ik veel vertrouwen heb", aldus Ackman. Hij wees op de verdienmodellen, die zijn gebaseerd op royalty's. Voor Universal Music gaat het daarbij om streaminginkomsten. "Als er muziek wordt afgespeeld, krijgt Universal een fractie van een cent voor elk nummer dat wordt gestreamd", aldus Ackman.

Bij Alphabet gaat het om digitaal adverteren op de platforms van het techconcern. "Google is welbeschouwd een concern dat royalty's ontvangt van bedrijven die adverteren op internet, toch?", gaf Ackman aan.

Beide bedrijven profiteren van de inflatie, zolang ze hun kosten laag kunnen houden, zei Ackman.

Eind vorig jaar heeft Pershing Square aandelen Alphabet gekocht, toen de koers van het aandeel ruim onder de 100 dollar schommelde. Dat had te maken met de perceptie van beleggers dat het bedrijf achterliep op het gebied van kunstmatige intelligentie. Sindsdien is het aandeel met 46 procent gestegen, tot rond de 132 dollar.

"Ze hebben heel veel concurrentievoordelen die een enorm voordeel opleveren", gaf Ackman op de conferentie in New York aan. Hij verwacht dat Alphabet voor lange tijd een dominante speler op het gebied van artificial intelligence zal zijn.

LEES OOK: Maken aandelenmarkten zich op voor eindsprint in 2023? S&P 500 op belangrijk kruispunt