- Hedgefondsen hebben grote shortposities afgesloten tegen Italiaanse obligatieschulden, zo blijkt uit gegevens van S&P Market Intelligence.
- Speculatieve beleggers gokken erop dat Italiaanse schulden in waarde gaan dalen.
- Italië staat op het punt verkiezingen te houden in september en heeft te kampen met een energiecrisis.
- Lees ook: Zorgt Italië voor een nieuwe eurocrisis?
Speculatieve hedgefondsen nemen massaal zogenoemde shortposities in op Italiaanse obligaties. Dat wil zeggen dat ze inzetten op een waardedaling van Italiaans schuldpapier. Dit gebeurt op een moment dat het land kampt met een energiecrisis en met politieke onzekerheid vanwege nieuwe verkiezingen die eind september worden gehouden.
De waarde van Italiaanse obligaties waarop hedgefondsen speculatieve posities hebben ingenomen, bedroeg op 23 augustus ruim 37 miljard euro. Dit blijkt uit gegevens van S&P Market Intelligence, die ter beschikking zijn gesteld aan onder meer Insider, The Financial Times en Reuters.
Met het innemen zogenoemde shortposities lenen beleggers effecten van andere marktpartijen, in dit geval obligatieschulden, die ze vervolgens verkopen op de markt in de verwachting dat de koers gaat dalen. Als dat gebeurt kopen ze de schulden op een lager koersniveau terug op de markt om het geleende schuldpapier weer af te lossen. Het koersverschil incasseren ze als winst.
De speculatieve posities van hedgefondsen worden ingenomen nu Italië zich voorbereidt op parlementsverkiezingen op 25 september. Deze werden uitgeschreven nadat Mario Draghi in juli aftrad als premier van Italië.
De rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties is in de maand augustus gestegen van 3 procent naar bijna 4 procent. Bij obligatieleningen bewegen de rente en de koers omgekeerd ten opzichte van elkaar.
De rechts-nationalistische partij Fratelli d'Italia gaat in de huidige peilingen aan de leiding en haar leider, Giorgia Meloni, zou de eerste vrouwelijke premier van Italië kunnen worden.
Ondertussen worstelt Italië net als de rest van Europa met een stijging van de energieprijzen, mede vanwege disruptie van het aanbod van gas vanwege de oorlog die Rusland voert in Oekraïne.
Het Italiaans parlement keurde in augustus een koopkrachtpakket goed ter waarde van ongeveer 17 miljard euro om huishoudens en bedrijven te beschermen tegen de sterke stijging van de energie- en andere kosten. De inflatie in Italië bedroeg in juli 8,4 procent.