De VS, Azië en Europa zijn de meest voor de hand liggende markten voor professionele hedgefondsen, die vaak speculatief beleggen door zowel op koersstijgingen- als dalingen op financiële markten te gokken.

Maar de fondshuizen hebben nog een andere regio ontdekt: het Midden-Oosten. Vooral Dubai is in opmars. Diverse partijen, waaronder Millennium Management en ExodusPoint Capital Management, hebben in deze stad van de Verenigde Arabische Emiraten vestigingen geopend.

Hier zijn verschillende redenen voor. Voor fondsbeheerders is Dubai interessant als belastingparadijs. Ook zitten er in de Golfregio veel grote institutionele beleggers met diepe zakken.

Hedgefondsen behalen in het Midden-Oosten bovengemiddelde rendementen in 2023

Niet onbelangrijk ook: het Midden-Oosten wordt door hedgefondsmanagers gezien als aantrekkelijke regio om in te beleggen.

Neem bijvoorbeeld het Waha MENA Equity Fund, een beleggingsfonds dat speculeert op zowel koersstijgingen als -dalingen van aandelen in het Midden-Oosten en Afrika. Dit fonds heeft dit jaar al op een rendement behaald van 14,8 procent.

Aventicum, een joint venture tussen de Zwitserse bank Credit Suisse en het staatsinvesteringsfonds van Qatar, staat tot nu toe op een plus van 13,9 procent, aldus de Britse zakenbank HSBC.

Ook het in Dubai gevevestigde EMEA Long Short Equity Fund van Cheyne Capital doet het niet slecht, met een jaarrendement van 11 procent tot nu toe.

Ze overtreffen daarmee het gemiddelde hedgefonds, dat volgens dataleverancier PivotalPath blijft steken op een rendement van 3,6 procent over dezelfde periode. Ook de AEX-index blijft bij deze fondsen achter, met een rendement van 9 procent over 2023.

Fondsmanager Carle Tohme van Cheyne schrijft zijn beleggingssucces deels toe aan een reeks zakelijke hervormingen in de regio. Zo hebben de Verenigde Arabische Emiraten in 2022 een verschuiving van het weekend doorgevoerd, om meer in de pas te lopen bij andere landen. Het weekend valt nu van vrijdagmiddag tot en met zondag, in plaats van op donderdag en vrijdag.

Veel landen in de Golfregio willen minder afhankelijk worden van de export van olie

Historisch gezien lopen de aandelenmarkten in het Midden-Oosten gelijk op met de olieprijs. Maar daar komt verandering in. Saudi-Arabië is momenteel druk bezig met Vision 2030, een ambitieus plan om de economie te verbreden en minder afhankelijk te worden van olie en gas.

Ook voert het land, net als enkele andere landen in de Golfregio zoals de Verenigde Arabische Emiraten, diverse hervormingen door, zoals forse investeringen in infrastructuur en diverse maatschappelijke moderniseringen, zo laat Thome per email weten aan Business Insider. "Die hervormingen vormen in onze ogen een stevige basis voor een structurele beleggingskans."

Lees ook: De machtigste man van Saudi-Arabië licht weer een tipje op van zijn visie op de futuristische megastad Neom, die $1.000 miljard zou gaan kosten

Ook Zuid-Afrika, Brazilië en Zuidoost-Azië staan op de radar

Financiële instellingen in het westen zijn over het algemeen vrij selectief met beleggingen in het Midden-Oosten. De economische groei en het overheidsbeleid kunnen nogal grillig zijn. Maar stijgende grondstoffenprijzen, waaronder de olieprijs, en een groeivertraging in grote ontwikkelde landen hebben ervoor gezorgd dat veel zakenbanken hun blik verruimen en inmiddels ook naar andere markten kijken.

Ze richten daarbij niet alleen het vizier op het Midden-Oosten, maar ook op Zuid-Afrika, Brazilië en Zuidoost-Azië. Zo kan het Latin American Opportunities fund, een hedgefonds van Sagil Capital (een in Londen gevestigde Latijns-Amerikaanse vermogensbeheerder) tot nu toe bogen op een jaarrendement van 10,8 procent.

Het Africa Debt-fonds van Enko Capital, een vermogensbeheerder met kantoren in Londen, Johannesburg, Mauritius en Ivoorkust, staat 12,7 procent in de plus. Ook zij doen het dus beduidend beter dan het gemiddelde hedgefonds.

De opmars van landen in het Midden-Oosten en andere frontier markten (de jongere neefjes van opkomende markten) is ook niet onopgemerkt gebleven bij de zogeheten BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India en China). Zij werden het eens over uitbreiding van de groep. Saudi-Arabië, Iran, Ethiopië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Argentinië en Zuid-Afrika hebben een uitnodiging ontvangen om lid te worden.

LEES OOK: Deze fondsbeheerder heeft een beleggingsportefeuille die sterk presteert in goede en slechte tijden – hij noemt 8 favoriete beleggingen