- Zakenbanken Nomura en Credit Suisse vrezen voor miljardenverliezen in het eerste kwartaal.
- Dat komt door de implosie van het hedgefonds Archegos, dat investeert met geleend geld.
- Archegos kon geen geld bijstorten om risico’s af te dekken, wat leidde tot een uitverkoop van miljarden aan aandelen op Wall Street.
Het schandaal rond het geheimzinnige hedgefonds Archegos Capital Management houdt de beurzen op Wall Street opnieuw bezig.
Archegos, waarvan de website offline is gegaan, is eigendom van de Amerikaanse miljardair Sung Kook (Bill) Hwang. Het hedgefonds beheert het tot voort kort op 10 miljard dollar geschatte fortuin van Hwang en zijn familie.
Archegos investeerde deels met geld dat geleend werd van banken. Dit werd gestoken in speculatieve beleggingen die vanwege de constructies met geleend geld extra rendement kunnen opleveren, maar ook tot extra verlies kunnen leiden.
Gebruikelijk bij dit soort constructies is dat banken die geld geleend hebben aan een hedgefonds, kunnen eisen dat een bepaalde hoeveelheid cash wordt terugbetaald, als een beleggingsconstructie verliesgevend dreigt te worden. Dit is een zogenoemde 'margin call'. Hiermee beschermen banken dan de verstrekte leningen.
Banken gingen afgelopen week over tot margin calls bij Archegos, dat onder meer een belang heeft in het Amerikaanse mediabedrijf ViacomCBS. Viacom had aangekondigd voor 3 miljard dollar aan nieuwe aandelen te zullen uitgeven.
Dat viel slecht bij beleggers, die erg sceptisch waren geworden over de langetermijnvooruitzichten voor het bedrijf te midden van de stevige concurrentie in het Amerikaanse medialandschap. Ze stuurden de koers op donderdag 15 procent omlaag.
Archegos kon niet voldoen aan oproep om bij te storten
De plotselinge koersdaling bracht Archegos, oud-Grieks voor 'hij die de weg toont', in problemen. Financiers vroegen om meer onderpand voor hun leningen. Het hedgefonds kreeg de oproep van banken om geld bij te storten om de risico's af te dekken.
Het hedgefonds kon echter niet voldoen aan de margin calls, omdat er kennelijk te weinig liquide middelen waren. Archegos moest daarom gedwongen grote pakketten aandelen verkopen, met hulp van zakenbanken Morgan Stanley en Goldman Sachs. Dat leidde tot een uitverkoop van meer dan 20 miljard dollar aan aandelen in enkele dagen.
Mede daarom verloren ViacomCBS en Discovery Communications, twee bedrijven in het Archegos-portfolio, vrijdag al een kwart van hun waarde. Ook in de nieuwe handelsweek stonden die fondsen weer onder druk, met minnen op maandag tot 6,7 procent.
Daarnaast gingen Chinese techbedrijven als Baidu en iQiyi en het Canadese e-commercebedrijf Shopify onderuit. Zij verloren tot ruim 5 procent.
Nomura en Credit Suisse vrezen voor miljardenverliezen
Ook de banken die hun posities moesten afbouwen zijn geraakt door de implosie van het hedgefonds. De Amerikaanse banken Goldman Sachs, Morgan Stanley en Citigroup verloren maandag respectievelijk 0,5 procent, 2,6 procent en 2 procent op Wall Street.
Eerder op de dag verloren het Japanse effectenhuis Nomura en Credit Suisse uit Zwitserland al respectievelijk ruim 16 en meer dan 14 procent. Zij waren de belangrijkste financiers van Archegos.
Nomura en Credit Suisse gaven de kredieten aan Archegos, omdat ze voor de transacties van het hedgefonds miljoenen aan provisie-inkomsten kregen. Die beslissing pakt nu verkeerd uit.
Nomura waarschuwde al voor een mogelijk miljardenverlies door transacties met Archegos. En ook Credit Suisse bereidde beleggers alvast voor op slechte resultaten in het eerste kwartaal. Hoe groot de problemen zijn, kon Credit Suisse nog niet zeggen. De schade zou "aanzienlijk en materieel" zijn, waarmee het direct invloed heeft op het resultaat van de bank.
Dit kon er ook nog wel bij voor Credit Suisse
Het schandaal rond Archegos volgt op eerdere problemen bij Credit Suisse, ondanks een vliegende start in 2021. De op een na grootste bank van Zwitserland moest in het slotkwartaal van 2020 nog 850 miljoen dollar opzij zetten voor een schikking in de Verenigde Staten. Dat was nog een uitwas van de financiële crisis en het gerommel met hypotheken in de periode rond 2008.
Die klap kwam bovenop een eerdere afschrijving van 450 miljoen dollar op het belang van de bank in York Capital. De kwestie rondom de verkoop van risicovolle hypotheekbeleggingen in de VS in aanloop naar de financiële crisis krijgt mogelijk nog een staartje. Meerdere partijen hebben nog claims lopen tegen de bank.
Ook het recente omvallen van de Greensill Bank zadelt Credit Suisse op met kosten. Nog niet al het geld dat de bank had uitstaan bij Greensill is teruggestort.