Zowel Rotterdam als Amsterdam hadden in de eerste helft van dit jaar te maken met krimp van de overslag van goederen in de haven. Maar in Amsterdam is de terugval nog net wat groter.
De overslag in de zeehaven van Amsterdam is afgelopen halfjaar met 7 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de aanvoer van steenkool nam sterk af, meldde het Havenbedrijf Amsterdam maandag.
In juli rapporteerde Rotterdam al halfjaarcijfers en die duiden op een krimp van 3 procent voor de goederenoverslag in de haven. Ook in Rotterdam was vooral de krimp bij droog massagoed zoals steenkolen stevig. De afname in dit segment bedroeg 9,9 procent.
De krimp in de kolenaanvoer heeft onder meer te maken met de toename van het gebruik van wind- en zonne-energie, de sluiting van twee Nederlandse kolencentrales en de afbouw van voorraden.
Rotterdam wist de totale daling bij de goederenoverslag beperkt te houden, door de relatief kleine krimp bij de containeroverslag van 2,8 procent in de eerste helft van dit jaar.
Haven: Amsterdam versus Rotterdam
De haven van Amsterdam kreeg in totaal 39,5 miljoen ton goederen te verwerken in de eerste helft van 2016, tegen 229 miljoen ton voor Rotterdam. Daarmee is het overslagvolume in Rotterdam bijna zes keer zo groot als in Amsterdam.
Van de Amsterdamse overslag kwam ruim 24 miljoen ton uit het buitenland in de eerste helft van dit jaar, waarmee de import 10 procent kleiner was dan in de eerste helft van 2015. De export stabiliseerde nagenoeg, op 15,4 miljoen ton.
De Amsterdamse haven zag de aanvoer van steenkool met ruim een kwart slinken en kreeg iets minder olieproducten te verwerken dan vorig jaar. De aanvoer van onder meer bouwgrondstoffen en van chemische basisproducten nam wel toe. Verder steeg de overslag van containers met ruim 11 procent, naar 328.000 ton.
Amsterdam ontving 52 zeecruiseschepen. Dat waren er vier minder dan in de eerste helft van vorig jaar. Verder meerden 990 riviercruiseschepen aan in de hoofdstad, twintig minder dan een jaar eerder.
De overslag in de zeehavens van het hele Noordzeekanaalgebied, waar ook IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad bij horen, nam met 5 procent af naar 48,4 miljoen ton.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl