Hartpatiënten hebben vaak last van nieuw medicijn: levert goedkopere pil wel wat op?

Vier op de tien mensen die van hun apotheker moeten overstappen op goedkopere hartmedicijnen ervaren hier problemen mee. Ze krijgen bijwerkingen of vertrouwen het medicijn niet, en slikken daardoor minder vaak hun medicatie.

Foto: ANP

Vier op de tien mensen die van hun apotheker moeten overstappen op goedkopere hartmedicijnen ervaren hier problemen mee. Ze krijgen bijwerkingen of vertrouwen het medicijn niet, en slikken daardoor minder vaak hun medicatie.

Dat concludeert onderzoeksinstituut Nivel in een woensdag verschenen rapport. Aan het onderzoek deden 27 Nederlandse apotheken en 553 patiënten mee.

Patiënten die wisselen van hart- en vaatmedicatie, rapporteren vaker bijwerkingen. Het gaat daarbij om een derde van de overstappers, vergeleken met 22 procent van de patiënten die niet zijn gewisseld.

Toch zijn er volgens de onderzoekers uiteindelijk geen verschillen gevonden tussen het krijgen van een ander medicijn en de ervaren gezondheid. Ook heeft het nieuwe medicijn geen effect op het onder controle kunnen houden van de hart- of vaataandoening.

Niet geïnformeerd

Ruim een kwart (28 procent) van de ondervraagde hartpatiënten ervaart praktische problemen met het gebruik van de nieuwe medicijnen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een onhandige verpakking of de patiënt weet niet goed hoe het middel gebruikt moet worden.

De patiënten die andere medicatie krijgen, worden daar vaak niet over geïnformeerd door de zorgverlener of zorgverzekeraar. Apothekers signaleren dat patiënten hierdoor in verwarring raken of boos worden.

Ook vertrouwen sommige patiënten daardoor het medicijn niet meer, en besluiten het daardoor niet of minder te slikken.

Volgens cardioloog Lukas Dekker van het Catharina Ziekenhuis is het maar de vraag of een goedkoper medicijn wel echt wat oplevert. Hij krijgt bijna dagelijks patiënten op bezoek die bijwerkingen hebben door nieuwe medicatie, stelt hij in het AD.

"Spierpijn, uitslag, haaruitval. Noem maar op. Je moet je bedenken dat een goedkoper medicijn meestal dubbeltjeswerk is. Nieuwe klachten van patiënten en extra afspraken met cardiologen zouden de financiële voordelen weleens teniet kunnen doen."

ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl