- De harde lockdown blijft gelden tot zeker 2 maart, heeft premier Rutte dinsdag verklaard.
- Hoewel besmettingscijfers licht dalen, komt er “onvermijdelijk” een derde golf aan van de Britse variant van het coronavirus, aldus de premier.
- Wel gaan scholen in het primair onderwijs en kinderopvang met ingang van 8 februari open. Voor winkeliers wordt vanaf 10 februari ‘bestellen en afhalen’ mogelijk voor alle producten.
- Over verlenging van de avondklok na 10 februari neemt het kabinet eind deze week een besluit. Op 23 februari volgt een besluit over verdere verlenging van de lockdown.
Het kabinet verlengt de harde lockdown tot zeker 2 maart, wegens een opmars van de Britse virusvariant in Nederland. Wel gaan scholen in het primair onderwijs en kinderopvang per 8 februari open. Over verlenging van de avondklok na 10 februari neemt het kabinet eind deze week een besluit.
Dat heeft premier Mark Rutte dinsdagavond verklaard op een persconferentie in Den Haag met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Volgens Rutte gaan besmettingscijfers weliswaar licht omlaag, maar rukt de meer besmettelijke Britse variant van het coronavirus te snel op om beperkingen te versoepelen.
“Alle doorrekeningen wijzen op een derde golf die onvermijdelijk op ons af lijkt te komen, met als belangrijkste oorzaak de Britse variant van het coronavirus”, aldus Rutte. Die mutatie is inmiddels verantwoordelijk voor twee derde van de nieuwe besmettingen. “Wat we zien is dat de Britse variant het razendsnel overneemt.”
Daarom zit het kabinet in een “spagaat”, aldus de premier, waarbij “de cijfers zich op dit moment best goed ontwikkelen, wat zonder Britse variant versoepelingen mogelijk zou maken. Maar om die snelle opkomst van de Britse variant kunnen we niet heen.”
Winkels mogen bestellingen laten afhalen
De harde lockdown geldt sinds 19 december en is nu voor de tweede keer verlengd. Niet-essentiële winkels, musea, bioscopen, kappers en andere voorzieningen blijven tot begin maart dicht.
Bij de verlenging van de lockdown doet het kabinet wel enkele aanpassingen. Alle winkels krijgen vanaf 10 februari de mogelijkheid klanten te bedienen via 'bestellen en afhalen'. Dat geldt voor alle producten.
Die aanpak zal aan strikte voorwaarden gebonden zijn. Winkels moeten buiten een afhaalpunt hebben en mensen moeten hun bestelling alleen afhalen, tijdens een toegewezen tijdslot. Tussen een bestelling en het ophalen dient minimaal vier uur te zitten "om funshoppen tegen te gaan", aldus Rutte. Volgens het OMT is een versoepeling mogelijk als het maar niet te druk wordt in een winkelstraat, aldus de premier.
Basisscholen gaan weer open
De belangrijkste versoepeling van de lockdown is de heropening van de basisscholen en de kinderopvang. Dat betreft ongeveer 1,5 miljoen kinderen in het primair onderwijs en 450.000 kinderen in opvang. Het kabinet vindt het verantwoord om op dat vlak te versoepelen, omdat uit onderzoek is gebleken dat jonge kinderen geen grote rol hebben bij de verspreiding van het virus - ook van de Britse mutatie.
Scholen moeten wel extra maatregelen nemen om de risico's te verkleinen. Er komen sneltesten voor leraren en als één leerling positief wordt getest, moet de hele klas vijf dagen in quarantaine. Middelbare scholen gaan zeker niet voor 1 maart open.
Over verlenging van de avondklok wacht het kabinet op advies van het Outbreak Management Team, een advies over het hele pakket aan maatregelen om de Britse variant van het virus te bestrijden. De avondklok, die sinds vorige week zaterdag geldt, loopt op 10 februari af. Volgens de premier is het te vroeg voor conclusies over het effect van de maatregel, want die kunnen pas na twee weken worden getrokken.
"Wat we wel zien is dat het na 9 uur 's avonds stil is op straat, overal in Nederland. Ook weer het zoveelste bewijs dat het overgrote deel van de mensen zich aan de regels houdt, omdat we ons realiseren dat ze nodig zijn."
Vaccinaties moeten in het tweede kwartaal op gang komen
De Jonge erkende dat vaccinaties in Nederland langzamer op gang zijn gekomen dan in Europese buurlanden. Maar het ziet er volgens hem naar uit dat in het tweede kwartaal "heel veel meer vaccins geleverd gaan worden."
Doel is om het grootste deel van mensen die kwetsbaar zijn voor het virus voor het einde van het tweede kwartaal beschermd te hebben.
"De snelste weg naar minder maatregelen is door ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen en de mensen die voor hen zorgen, gevaccineerd zijn", aldus De Jonge.