Een aantal hardvochtige Brexiteers wil de druk op de Britse premier Theresa May opvoeren door vlak voor een partijcongres met een ‘positieve blauwdruk’ te komen voor een dealloos scenario.

De Conservatieve premier May presenteerde een voorstel voor de Brexit waarbij Londen een groot deel van de Europese regels zal blijven volgen, zonder dat het daarop invloed kan uitoefenen.

In ruil daarvoor kan het Verenigd Koninkrijk wel eigen beleid uitstippelen voor visserij en landbouw en hoeft het niet langer EU-burgers toe te laten onder het beginsel van vrij verkeer.

Dit voorstel, dat door het leven gaat als het Chequers Proposal, bevat een aantal tegenstrijdigheden en onduidelijke voorstellen. Zo wil May tegelijkertijd geen grenscontroles tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland (een EU-lid) enerzijds, maar ook niet tussen Noord-Ierland en de rest van het VK.

Voor de voorstanders van de Brexit in het Britse Lagerhuis gaat een dergelijke ‘softe Brexit’ niet ver genoeg. Zij willen helemaal loskomen van de EU, desnoods met een Brexit waarbij er helemaal geen deal in de plek komt van de huidige eenheidsmarkt.

De Conservatieve Jacob Rees-Mogg, aanjager van dit initiatief, stelt daarom een 'positieve blauwdruk' op van een scenario zonder overeenkomst met Brussel. Hij wil daarmee de voordelen schetsen van handelen volgens de principes van de Wereld Handels Organisatie (WTO), zo schrijft de Britse krant The Times.

Het document zou op de steun van ongeveer 60 tot 80 parlementsleden kunnen rekenen, waarvan velen behoren tot de zogeheten European Research Group die Rees-Mogg voorzit. De Conservatieve Partij bezet 316 van de 650 Lagerhuiszetels.

Brexit onder WTO-regels

De groep wil het schrijven een paar dagen voor een partijcongres van May's Conservatieve Partij onthullen. Naar verluidt zou de notitie inspiratie putten uit de relatie die Canada geniet met de EU. Althans, mits Brussel haar eisen rondom de Noord-Ierse grens verzacht. Mocht dat niet lukken, dan kan het VK ook nog 'tieren onder WTO-regels'.

De medewerkers van May zouden niet zitten te wachten op het voorstel, omdat het haar onderhandelingspositie tegenover Brussel behoorlijk kan verzwakken. Onrust binnen de eigen partij over haar koers is verre van ideaal in deze laatste fase van de onderhandelingen.

Daar komt nog bij dat een scenario zonder deal met 'het continent' volgens berekeningen van de Britse overheid juist níet voordelig zal zijn voor de economie. Een gelekt rapport van het ministerie van Financiën schatte dat het VK onder WTO-regels 8 procent minder groei zal zien in de komende vijftien jaar.

LEES OOK: Deze grafiek laat zien waarom een no deal-Brexit ook voor Nederland een ramp is