Wijers trad in 2003 aan als voorzitter van de raad van bestuur bij AkzoNobel. Onder zijn leiding kwam de focus van AkzoNobel te liggen bij verf, coatings en fijnchemie. De farmadivisie werd van de hand gedaan en in plaats daarvan kocht AkzoNobel de Britse verfproducent ICI, waarmee het in een klap een leidende positie op het gebied van verfproductie verwierf.
Büchner krijgt de taak om AkzoNobel te leiden in relatief moeilijke tijden met een zwakke economie in Europa, een lichte afzwakking in China en nog steeds volatiele grondstofprijzen. AkzoNobel heeft een doelstelling om op middellange termijn de omzet te laten groeien naar 20 miljard euro. Vorig jaar was dat nog 15,7 miljard euro.
Besparingsprogramma
Ook wil de verfspecialist een winstmarge van 13 tot 15 procent bereiken. Büchner moet daarvoor flink aan de bak. Tijdens de aandeelhoudersvergadering werd duidelijk dat het lopende besparingsprogramma een belangrijk aandeel aan het verbeteren van de winstmarge moet leveren.
Wijers, van 1994 tot 1998 minister van Economische Zaken en prominent lid van D66, wordt voorzitter van de vereniging Natuurmonumenten en is commissaris bij onder meer Heineken en Shell.
Vertrekbonus
Op de aandeelhoudersvergadering stelde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) nog vragen over de vertrekbonus van Wijers. Die komt neer op een jaarsalaris en extra pensioenbetalingen, samen goed voor ongeveer 1,2 miljoen euro. Volgens de VEB is dat niet in lijn met de code Tabaksblatt, die overigens nog niet gold toen Wijers bij AkzoNobel aantrad.
Ook werden er vragen gesteld over de ''hello-bonus'' voor de aantredende Büchner. Hij krijgt 1 miljoen euro ter compensatie van een investering die hij deed in de aandelen van zijn voormalige werkgever Schultzer. Daarbij krijgt hij ook de mogelijkheid om, via eigen financiering, voor 500.000 euro te beleggen in aandelen AkzoNobel.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl