- Goed en vaak je handen wassen is een van de beste manieren om je te beschermen tegen het nieuwe coronavirus.
- Maar je handen goed afdrogen is net zo belangrijk, aangezien ziektekiemen zich kunnen ontwikkelen op natte en vochtige handen.
- De effectiviteit van de verschillende methoden om je handen te drogen verschilt nogal. Papieren handdoekjes zijn het best en luchtblowers het slechtst.
Sinds de uitbraak van het coronavirus worden we er flink mee om de oren geslagen: was je handen en was ze vaak en goed.
Maar de andere helft van de boodschap – droog je handen net zo goed – is net zo belangrijk. Dat zegt biologieprofessor Miryam Wahrman, schrijver van het boek The Hand Book: Surviving in a Germ-Filled World.
“Bij het afdrogen van je handen kan je ze opnieuw besmetten”, vertelt ze tegen Insider. “Je wilt niet dat wat het wassen van je handen je oplevert, vervolgens weer ongedaan wordt gemaakt bij het afdroogproces.”
En dat kan gebeuren als je handen nat of zelfs maar een beetje vochtig blijven, aangezien ziektekiemen heel goed gedijen bij vocht.
De manier waarop je je handen droogt, is ook van groot belang. De meest hygiënische manier is ze te drogen met papieren doekjes of een handdoek, zegt Wahrman.
"Onderzoek toont aan dat afdrogen met papieren doekjes of een handdoek zelfs meer ziektekiemen verwijdert dan bij alleen maar wassen vanwege de wrijving die het afdrogen veroorzaakt", legt de professor uit.
Met handdoeken moet je wel zorgvuldig omgaan: ze kunnen alleen thuis gebruikt worden en iedereen moet zijn eigen handdoek hebben op een eigen plek. Ook moeten ze heel regelmatig in de wasmand gegooid worden.
Papieren handdoekjes zijn net zo effectief en kunnen ook gebruikt worden om de kraan schoon te maken en deuren open te maken. Ze zijn wel minder milieuvriendelijk dan gewone handdoeken.
'Gebruik geen luchtblowers'
Wahrmann raadt het gebruik van luchtblowers af: "Ze kunnen ziektekiemen juist weer terugblazen in je handen en ook in de lucht waar je ze in kan ademen."
Ook moet je niet te gehaast zijn en zo je handen niet helemaal afdrogen, want dan creëer je een omgeving waarin ziektekiemen volop kunnen bloeien. "Vochtige handen die een deurknop aanraken bij het verlaten van een openbaar toilet zijn een recept voor herbesmetting", zegt Wahrman.
Zij raadt in openbare toiletten het gebruik van papieren doekjes aan als die beschikbaar zijn en zegt dat je voor de zekerheid zelf altijd een paar papieren zakdoekjes bij je moet hebben.