- De TTC-handelstop tussen Europese lidstaten en de Verenigde Staten, die volgende week op de planning staat, gaat door.
- Eerder stelde Frankrijk voor de top uit te stellen. Het land was woedend over het mislopen van een miljardencontract door een nieuw samenwerkingsverband tussen de VS, het VK en Australië.
- Hoewel de ruzie tussen Frankrijk en de VS inmiddels gesust is, is de EU ook door ander Amerikaans gedrag geschokken, zoals de terugtrekking uit Afghanistan.
De geplande handelstop tussen Europese lidstaten en de Verenigde Staten die volgende week gepland staat in het Amerikaanse Pittsburgh gaat door, zo schreef Vicevoorzitter Margrethe Vestager van de Europese Commissie donderdagavond op Twitter.
De Europese Commissie zou verdeeld zijn geweest over deelname aan het overleg nadat Frankrijk voorstelde de top uit te stellen.
EU-bronnen meldden donderdag dat de twijfel over de top volgde op het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om zonder overleg met de EU een defensiepact met Australië en het Verenigd Koninkrijk af te sluiten. Nederland was een van de landen die de in juni opgezette Handel en Technologie Raad (TTC) gewoon wilde laten doorgaan.
Frankrijk was woedend over mislopen miljardencontract
Met name Frankrijk was witheet over het afgesloten AUSUK-defensiepact waardoor het EU-land een miljardencontract voor onderzeeboten misliep. Australië, de koper van de duikboten, trok zich terug uit het project na geheime onderhandelingen met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De drie landen hebben een nieuw samenwerkingsverband gesloten dat de aankoop van de Franse onderzeeboten overbodig zou maken.
Frankrijk reageerde daar woedend op en sprak over een dolkstoot in de rug. Topman Pierre Eric Pommellet van Naval Group – de Franse defensieconglomeraat die bij de deal betrokken was – zei tegen de krant Le Figaro dat gemaakte kosten worden verhaald op de Australiërs. Hij vertelde dat zijn bedrijf ook was overvallen door de overeenkomst tussen Australië, het Verenigd Koninkrijk en de VS.
Lees ook: Australië krijgt gepeperde rekening omdat het afziet van megadeal voor Franse onderzeeboten
De ruzie tussen Frankrijk en de VS is inmiddels gesust, na een gesprek tussen Biden en president Emmanuel Macron. Maar de EU is ook door andere gebeurtenissen, zoals de chaotische terugtrekking uit Afghanistan, geschrokken van het solistische gedrag van Amerika.
In de TTC zitten tien werkgroepen waarin onder meer wordt onderhandeld over technologische samenwerking, het moderniseren van standaarden, het screenen van buitenlandse investeringen en exportcontroles. Volgens ingewijden hebben de twee economische grootmachten de afgelopen weken al verscheidene afspraken kunnen maken en een akkoord bereikt over normen voor kunstmatige intelligentie. Dit zou dan worden bekendgemaakt in Pittsburgh.