De handelsoorlog van Donald Trump raakt ook Nederlandse exporteurs. Ongeveer de helft van de Nederlandse kaasexport naar de Verenigde Staten wordt getroffen door de importheffingen die het land de Europese Unie oplegt.
Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Handel vrijdag laten weten.
Vorig jaar werd voor 80 miljoen euro aan kaas naar de VS geëxporteerd. Over ongeveer 39 miljoen euro van die export moet vanaf 18 oktober 25 procent heffing worden betaald. Varkensworsten worden ook getroffen. Het gaat hier om een exportbedrag van ongeveer 600.000 euro.
De importheffingen die de Verenigde Staten invoeren tegen Nederlandse kazen, zijn “niet het einde van de wereld”, zegt Onno Boersma, algemeen directeur van de branchevereniging voor zuivelhandelaars GemZu. Wat de precieze impact zal zijn voor zuivelexporteurs, is voor Boersma nog niet helemaal duidelijk. Het is hem nog niet bekend welke kaassoorten extra worden belast door de Amerikanen.
De VS vormen volgens Boersma een “interessante markt” voor kaas, voornamelijk voor de verkoop van exclusievere kaassoorten. Als die afzetmarkt wegvalt, voorziet hij evenwel geen ramp voor de sector. Hij trekt de vergelijking met het verbod op export van kaas naar Rusland, dat sinds 2014 geldt wegens de Russische inlijving van de Krim-regio. “Dat was een veel grotere markt, en uiteindelijk is dat ook goedgekomen”, aldus Boersma.
Andere Nederlandse producten die op eerdere conceptlijsten in juli 2019 stonden, worden overigens niet getroffen. Het gaat dan om zaken zoals koekjes, zalm, koffie, wafels en (non) alcoholische dranken. De VS hebben de mogelijkheid om de lijst van gekozen producten alsnog te veranderen, aldus de woordvoerder.
De Verenigde Staten bestraffen de Europese Unie met importheffingen van 10 procent op vliegtuigen en tarieven van 25 procent voor andere goederen, zo bleek eerder deze week uit een definitieve lijst die de Amerikaanse overheid publiceerde. De nieuwe tarieven treden op 18 oktober in werking.
Naast Nederlandse kaas vallen ook Schotse en Ierse whisky's, Franse wijn, olijven, boter, yoghurt en diverse varkensproducten uit verschillende Europese landen onder de heffing van 25 procent.
In eerste instantie wilden de VS ook voor producten van leer heffingen opleggen, maar daar is van afgezien. Daarmee blijven luxemerken als Givenchy en Louis Vuitton buiten schot.
Amerikaanse importheffingen op Europese producten
De Amerikanen kregen woensdag groen licht van de Wereldhandelsorgansatie (WTO) om strafheffingen op te leggen op 7,5 miljard dollar aan Europese goederen als vergelding voor illegale Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus. Het gaat om de grootste strafheffing die ooit is goedgekeurd door de WTO.
Frankrijk en de EU hebben al laten weten dat ze klaarstaan om sancties op Amerikaanse goederen in te voeren als de VS weigeren om het handelsconflict rondom vliegtuigbouwer Airbus op een aanvaardbare manier op te lossen. Dat zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire donderdag.
"Als de Amerikanen de uitgestrekte hand van Frankrijk en de EU afslaan, staan we klaar om met sancties te antwoorden", verklaarde hij.
De VS en de EU bestoken elkaar al sinds 2004 met aanklachten wegens vermeende staatssteun aan de luchtvaartindustrie. Washington stelt dat Boeing tientallen miljarden dollars aan omzet is misgelopen door de steun aan zijn Europese concurrent.