- De Amerikaanse president Donald Trump kondigde woensdag op “Bevrijdingsdag” een grootschalig pakket importheffingen aan.
- Veel commentatoren zetten grote vraagtekens bij de heffingen en wijzen op de enorm schadelijke economische gevolgen die ze kunnen hebben.
- Eén expert zegt dat het onwaarschijnlijk is dat Trump terugkeert op zijn schreden, dus hij komt met het advies “sell the dip” in plaats van “buy the dip”.
- Lees ook: Dieprode cijfers op Wall Street na de door Trump aangekondigde importheffingen
De Amerikaanse president Donald Trump kondigde woensdag op zijn “Bevrijdingsdag” wereldwijde importheffingen aan en daar wordt volop op gereageerd door experts en op de financiële markten.
Dit zeggen een aantal grote namen uit het bedrijfsleven en in de economie:
Business Roundtable
Joshua Bolten, CEO van de Business Roundtable die meer dan tweehonderd Amerikaanse CEO’s vertegenwoordigt, zegt in een verklaring dat de tarieven “het risico op forse schade met zich meebrengen voor Amerikaanse producenten, werknemers, families en exporteurs. De schade voor de Amerikaanse economie zal oplopen, naarmate de heffingen langer blijven gelden en kan nog groter worden door tegenmaatregelen.”
Bolten geeft aan dat de Business Roundtable “het doel van president Trump om voor betere en eerlijke handelsdeals met onze handelspartners steunt”, maar roept hem op tot “een aantal verstandige vrijstellingen” en een “transparant en voorspelbaar proces.”
Larry Summers, voormalig minister van Financiën van de VS
"Nooit eerder heeft één uurtje presidentiële retoriek zoveel mensen zoveel gekost", schreef de voormalige Amerikaanse minister van Financiën op X. "De beste schatting van de verliezen als gevolg van het handelsbeleid van Trump nadert de 30.000 miljard dollar."
Summers zei ook dat de importtarieven "de duurste" en "meest masochistische" zijn die de VS de afgelopen decennia heeft opgelegd.
Mohamed El-Erian, macro-econoom
"De koersbewegingen op de wereldwijde financiële markten onmiddellijk na de aankondiging van de Amerikaanse importheffingen wijzen op grote zorgen over de wereldwijde economische groei", zegt voormalig CEO Mohamed El-Erian van vermogensbeheerder Pimco en huidig topadviseur van verzekeraar Allianz op X.
Mariana Mazzucato, hoogleraar econoomie
"Deze tarieven zullen leiden tot inflatie in de Verenigde Staten en minder koopkracht voor Amerikaanse werknemers", zegt hoogleraar economie Mariana Mazzucato aan University College London tegen ITV. "De schattingen lopen uiteen van een kostenpost van 1.700 dollar tot 5.000 dollar per gezin."
Boaz Weinstein, vermogensbeheerder
Oprichter Boaz Weinstein van Saba Capital Management verwacht niet dat Trump zijn koers nog gaat aanpassen, schrijft hij op X, "Ik zit er vaak naast, maar ik zie hem geen U-bocht maken. Dit is geen kans voor 'buy-the-dip', maar echt een 'sell the dip'-moment."
David Rosenberg, macro-econoom en vermogensadviseur
"Dus deze tarieven worden ingevoerd onder de noemer "Make America Wealthy Again"? Wat moeten we met dat bijwoord "again" dat wordt gedefinieerd als "terugkeer naar een eerdere toestand"? De vorige toestand was lang niet zo goed als de huidige toestand waar het nationale nettovermogen van de VS een recordhoogte van 157.000 MILJARD dollar heeft bereikt (een hele mooie 1,2 miljoen dollar per huishouden....heel jammer dat we niet allemaal op dat gemiddelde leven!)", schrijft oprichter en directeur David Rosenberg van Rosenberg Research & Associates op X.
"Hebben importtarieven van andere landen echt het opbouwen van vermogen in Amerika gedwarsboomd? Ik denkt dat de slogan beter "Let's Make the World Poor Again" kan zijn", schrijft Rosenberg.
Nouriel Roubini, econoom
Emeritus-hoogleraar Nouriel Roubini van de NYU Stern School of Business zegt dat het stempel "Bevrijdingsdag" sterk doet denken aan "Orwelliaanse dubbelzinnigheid."
"Wat de gevolgen van deze heffingen ook zullen zijn — hoe de groeivertraging en inflatie gaan uitpakken, hangt af van de ongetwijfeld moeizame en langdurige onderhandelingen over de tarieven — er zal absoluut geen sprake zijn van 'bevrijding'", schrijft hij op X. "Niet voor Amerikaanse consumenten, werknemers en bedrijven, laat staan voor de rest van de wereld."
Paul Krugman, macro-econoom
"Ik denk dat het goed mogelijk is dat de tarieven uiteindelijk lager zullen blijken dan Trump zojuist heeft aangekondigd als we eenmaal de details krijgen, maar op basis van wat hij heeft gezegd is hij volledig in de gekke modus gegaan", schrijft econoom, Nobelprijswinnaar en voormalig MIT- en Princetonhoogleraar Paul Krugman op Substack.
"Als je enige hoop had dat Trump wat gas terug zou nemen, dan heeft hij die volledig de grond in geboord met deze aankondiging van torenhoge heffingen en volledig misleidende gegevens over wat andere landen doen."
LEES OOK: Handelsoorlog dwingt economieën om meer zelfvoorzienend te worden – dat is van belang als er echt oorlog uitbreekt, volgens beursgoeroe Ray Dalio