- Hamas heeft Egyptische en Qatarese bemiddelaars laten weten hun voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook te accepteren.
- Het voorstel voorziet een volledige terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten in de tweede fase en vrijlating van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangen.
- De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil verder praten over het vredesvoorstel, maar zegt dat het op dit moment nog niet aan de eisen van Israël voldoet.
- Lees ook: Het grootste politieke probleem van Biden is niet zijn geheugen, maar het conflict tussen Israël en Hamas
Hamas heeft Egyptische en Qatarese bemiddelaars laten weten dat de Palestijnse beweging hun voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook heeft geaccepteerd. Hamas meldde dat in een verklaring, kort nadat de Qatarese zender Al Jazeera het nieuws had gebracht op basis van een vooraanstaande Hamasfunctionaris.
De beweging verklaarde dat leider Ismail Haniya de premier van Qatar en het hoofd van de Egyptische inlichtingendienst op de hoogte had gebracht van de aanvaarding van hun voorstel.
Het voorstel voorziet een volledige terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten in de tweede fase, meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera. De deal zou bestaan uit drie fases van elk 42 dagen, aldus een topfunctionaris van Hamas.
Vrijlating Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen
In de eerste fase zou Hamas 33 Israëlische gijzelaars vrijlaten die sinds 7 oktober worden vastgehouden, in ruil voor een aantal Palestijnse gevangenen. Israëlische soldaten zouden zich in die eerste fase ook al deels terugtrekken, zodat inwoners van Gaza weer vrij in het gebied kunnen bewegen.
In de tweede fase trekken de resterende Israëlische soldaten zich terug uit de Gazastrook. Ook laat Hamas de resterende gijzelaars en gevangengenomen Israëlische soldaten vrij, en laat Israël meer Palestijnse gevangenen vrij. In de derde fase zou Israël ook de blokkade van de grotendeels omsingelde Gazastrook moeten opheffen.
Egyptische bemiddelaars zeggen dat ze willen garanderen dat de oorlog tussen Hamas en Israël niet wordt hervat. Israël verklaarde aan het begin van de oorlog Hamas compleet te willen vernietigen.
Volgens een hoge vertegenwoordiger van Hamas die anoniem reageerde bij persagentschap AFP "ligt de bal nu in het kamp van Israël, en kan het land beslissen om met het staakt-het-vuren in te stemmen, of het tegen te werken".
In Gaza zouden grote groepen mensen bijeen zijn gekomen om te vieren dat Hamas instemt met een staakt-het-vuren. Dat doen ze onder meer door in de lucht te schieten.
Netanyahu wil verder praten over vredesvoorstel
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu geeft een delegatie de opdracht om verder te praten over het vredesvoorstel waarmee Hamas eerder op maandagavond akkoord ging, laat zijn woordvoerder weten. Wel geeft die aan dat de huidige versie van het voorstel niet voldoet aan de eisen van Israël.
Tegelijkertijd laat de Israëlische premier weten de plannen voort te zetten om Rafah aan te vallen. Het Israëlische oorlogskabinet gaf maandagavond unaniem de goedkeuring om door te gaan met de operatie in die stad. Daarmee wil Netanyahu naar eigen zeggen de druk op Hamas opvoeren. Zo hoopt hij de Israëlische gijzelaars vrij te krijgen en ook de andere oorlogsdoelen te bereiken.
De Verenigde Staten zeggen dat ze de reactie van Hamas bestuderen en in de tussentijd Israël oproepen om Rafah niet aan te vallen. "Ik kan bevestigen dat Hamas een reactie heeft gegeven. We bekijken die nu en we bespreken de inhoud met onze partners in de regio", zei Matthew Miller, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.