- De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema roept de overheid op om buitenruimtes zoals dierentuinen en terrassen weer te openen.
- Volgens Halsema is er steeds minder begrip voor de landelijke maatregelen van de regering, ook bij lokale bestuurders.
- Ondertussen zijn op verschillende plaatsen in Europa vrijdagavond antilockdownprotesten uit de hand gelopen.
De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, roept de overheid op om buitenruimtes zoals dierentuinen en terrassen weer te openen.
In het televisieprogramma Beau zei Halsema dat ze denkt dat het goed is om dergelijke ruimtes te openen, zodat er minder chaotische situaties ontstaan in parken waar het vaak te druk is.
Afgelopen week was het onder meer in het Amsterdamse Vondelpark erg druk, wat ook leidde tot onrust toen de politie het park ontruimde.
“Het gaat in zulke groten getale, dat je niet kunt verwachten dat de gemeente, politie en handhavers orde kunnen houden”, zei Halsema over de drukte in de parken.
Volgens Halsema is er steeds minder begrip voor de landelijke maatregelen van de regering, ook bij lokale bestuurders. De reden om de horeca te sluiten, vanwege de drukte die het in steden zou veroorzaken, is volgens de burgemeester achterhaald. "Die drukte is er toch wel, op de terrassen kan het nog in goede banen worden geleid."
Antilockdownprotesten lopen op diverse plaatsen in Europa uit de hand
Ondertussen zijn vrijdagavond op verschillende plaatsen in Europa protesten tegen de lockdown uit de hand gelopen. Zo moest de Zwitserse politie traangas en rubberkogels gebruiken in haar confrontatie met honderden mensen die protesteerden tegen de beperkingen van het coronavirus in de stad Sankt Gallen.
De politie zei dat agenten werden bekogeld met voorwerpen en uit zelfverdediging rubberen kogels moesten gebruiken. Later op de avond werden volgens de politie molotovcocktails en in brand gestoken voorwerpen naar agenten gegooid, waarop de politie traangas gebruikte.
In de Noord-Ierse stad Belfast liep een demonstratie uit de hand. Daarbij zijn acht politieagenten gewond geraakt. Ze werden aangevallen met bakstenen, metalen staven, vuurwerk en putdeksels. Zeven mensen zijn aangehouden.
In Brussel moest de politie, net als een dag eerder, waterkanonnen inzetten tegen demonstranten. In het park Ter Kamerenbos waren enkele honderden mensen aanwezig. Dat waren er veel minder dan donderdagavond. Er werd niet echt gefeest, zoals donderdag, maar omdat de coronamaatregelen niet werden nageleefd, besloot de politie het park toch te ontruimen.
Een groot deel van de aanwezigen verliet het park vrij snel. Maar ongeveer honderd mensen bleven aanwezig en daagden de politie uit. Die zette twee waterkanonnen, enkele tientallen ordetroepen en politie te paard in om ook die harde kern te verdrijven.
Ondertussen geldt in Frankrijk weer een strenge landelijke lockdown
Fransen krijgen vanaf zaterdag in het hele land te maken met een strenge lockdown. Niet-essentiële winkels moeten dicht en er geldt een avondklok vanaf 19.00 uur.
Ook hebben mensen een geldige reden nodig om zich meer dan 10 kilometer van hun huis te begeven. Na het weekend moeten ook scholen zeker drie weken de deuren sluiten.
De Franse regering wil met die noodmaatregelen een rem zetten op het stijgende aantal coronabesmettingen. Ziekenhuizen in zwaar getroffen regio's worstelen nu met de toestroom van het aantal ernstig zieke coronapatiënten. Er lagen eind vorige week meer dan 5100 mensen op de intensive care.
Politieke tegenstanders zijn niet te spreken over het coronabeleid van president Emmanuel Macron. Die probeerde maandenlang om een nieuwe landelijke lockdown te vermijden, maar zag zich uiteindelijk toch genoodzaakt het roer om te gooien.
Zijn rivaal Marine Le Pen van het rechts-populistische Rassemblement National verweet hem een "zwabberend beleid" te voeren waar gewone Fransen nu de prijs voor betalen.