- HalloApp belooft gebruikers op geen enkele manier te tracken of data te verkopen.
- Het nieuwe sociale netwerk verbindt je met vrienden via je adresboek op je telefoon.
- HalloApp is opgericht door twee oud-medewerkers van Facebook en Whatsapp.
Sinds maandag is HalloApp te downloaden in de Apple App Store en de Google Play Store. Het moet de grote tegenhanger voor Facebook en WhatsApp gaan worden, want het doet zo’n beetje alles anders.
Volgens de oprichters Neeraj Arora (voormalig hoofd zakelijke diensten bij WhatsApp) en Michael Donohue (voormalig technisch directeur van WhatsApp) is HalloApp vanaf de grond opgebouwd met privacy als belangrijkste pilaar.
Het sociale netwerk belooft geen data van de gebruikers op te slaan, te gebruiken of te verkopen. HalloApp geeft je alleen toegang tot waardevolle verhalen van vrienden. Tenminste, dat is het doel.
Voordat je je blindelings opgeeft voor (weer) een nieuwe manier om je activiteiten met je vrienden te delen, hebben we vijf dingen op een rij gezet die je moet weten.
1. HelloApp vraag toegang tot alle contacten in je telefoonboek
Om te bepalen wie je vrienden, kennissen en familie zijn wil HalloApp toegang tot al je contacten in je telefoon. Deze worden automatisch vrienden als ze zich ook opgeven voor het nieuwe platform.
Bij andere apps is deze functie doorgaans optioneel, maar hier is het zowat de enige verplichting. Het idee hierachter is dat jouw telefoonboek nu eenmaal de beste bron van directe vrienden is. Ook maakt het het makkelijk om mensen aan elkaar te koppelen, want als iemand in jouw adresboek zich ook aanmeldt voor HalloApp, wordt hij of zij gelijk aan jou gekoppeld als zijnde vriend. Geen gedoe meer met vriendverzoeken sturen.
Deze functie vergt nogal wat vertrouwen in een app, die nota bene privacy tot speerpunt heeft gemaakt. Maar de makers beweren dat ze de informatie over contacten alleen gebruiken om connecties te leggen.
Goed, klinkt logisch, maar toch zitten er nog wat andere problemen aan verbonden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een nummer van iemand die je uit luiheid nog nooit hebt verwijderd. Of iemand die een oud nummer van een van je contacten heeft overgenomen, waardoor je een totale vreemdeling in je persoonlijke feed krijgt. En laten we het maar niet hebben over het nummer van je ex die je om persoonlijke redenen niet verwijdert.
HalloApp zit gelukkig niet stil en ziet die problemen ook. Het belooft features te maken die dit probleem makkelijk oplossen. Nu kun je in de privacy-instellingen van de app handmatig kiezen welke contacten je wel of niet in je vriendenlijst wilt opnemen en naar wie je nieuwe posts verstuurd worden.
2. Geen algoritme, tracking of advertenties.
De belangrijkste pilaar waarop HalloApp gebaseerd is, is dus privacy. Dat wil dus ook zeggen dat het sociale netwerk, na het verzamelen van alle informatie over je contacten, niets van je weet. Het heeft geen idee van je locatie, omdat de app geen positiebepaling gebruikt en weet ook niet waar je werkt of bij welke bedrijven je shopt.
Er wordt dus geen data verkocht en geen data gebruikt om je relevante posts van bedrijven of vreemdelingen voor te schotelen. Ook wordt er niet gekeken naar wat jij leuk vindt en waar je interactie mee hebt, dus wordt er niet gefilterd op de content. Alles komt in chronologische volgorde voorbij.
3. Geen likes en geen volgers
Klikken op een blauw duimpje om aan te geven dat je iets leuk vindt, is er niet meer bij op HalloApp. De ‘like’ is de rot van een sociale netwerk, als we als we de makers van HalloApp mogen geloven.
Door dat knopje posten we geen content meer die we willen delen, maar waarvan we denken dat het veel likes ophaalt. Niet gek, want dat soort interactie zorgt ervoor dat je vrienden jouw posts daadwerkelijk te zien krijgen.
Het verwijderen van de like-knop moet ervoor zorgen dat HalloAppers (ja, we geven het gelijk maar een titel) niet de druk voelen om achter de likes aan te gaan, of om eraan verslaafd te raken. Het zou de druk voor interactie moeten wegnemen, alle mensen die jouw vriend zijn, krijgen het gegarandeerd in hun feed.
En omdat je alleen met contacten uit je telefoon vrienden kunt worden, is er ook geen strijd voor volgers. Sterker nog, HalloApp biedt geen mogelijkheid om vreemden te volgen. Al is het natuurlijk makkelijk om nummers uit te wisselen en daarmee “vriendjes” te worden.
Of dit alles gaat doen wat het belooft te doen, weten we nog niet. Instagram doet een test waarin ze de like-knop verwijderen, of mensen de optie geven om de knop te verwijderen. De resultaten hiervan zijn helaas nog niet gepubliceerd.
4. Moet je gaan betalen voor HalloApp?
In het kort: ja en nee. In tegenstelling tot Facebook verkoopt HalloApp jouw gegevens niet aan adverteerders en laat het ook geen adverteerders toe op het platform. Je bent dus niet het product. Hoe het dan geld verdient? Dat is nu nog een beetje een grijs gebied.
Op dit moment is er namelijk nog geen verdienmodel voor HalloApp. Het wil in de toekomst in de basis een gratis account aanbieden, maar mensen laten betalen voor extra features. Wat die features zijn, is nog niet bekendgemaakt.
5. Groepchats en individuele chats.
HalloApp wil meer zijn dan een sociaal netwerk waar je dingen met je vrienden kunt delen. Het wil ook de volgende chat-app zijn. De nieuwe WhatsApp, maar dan zonder inmenging van Facebook.
Het nieuwe sociale netwerk geeft je dan ook de mogelijkheid om individueel met je contacten te chatten, of om groepschats aan te maken. Precies wat je nu doet met je andere chat-apps.
En net als je met al die andere apps is alle data veilig end-to-end versleuteld. Niemand kan deze makkelijk uitlezen, zelfs HalloApp niet.
Als laatste wilden we je nog laten weten dat alle posts die je op HalloApp plaatst na 30 dagen verwijderd worden. De makers geven hier geen reden voor. Berichten die je in de chat verstuurt worden niet verwijderd.