- De Nederlandse investeringsmaatschappij HAL van de familie Van der Vorm wil baggeraar Boskalis overnemen.
- Aan Boskalis zou een prijskaartje hangen van 4,2 miljard euro, maar HAL heeft al een flink belang in de maatschappij.
- Boskalis was vorig jaar betrokken van ‘blokkeerschip’ Ever Given in het Suezkanaal.
- Lees ook: De twee mede-oprichters van Coolblue werden door Pieter Zwart en HAL uitgekocht.
Investeringsmaatschappij HAL, die gecontroleerd wordt door de rijke ondernemersfamilie Van der Vorm, wil baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis overnemen.
Boskalis zou momenteel 4,2 miljard euro waard zijn. HAL heeft in de afgelopen jaren al een belang van ruim 46 procent in Boskalis opgebouwd en hoeft dus niet meer voor dat hele bedrag te portemonee te trekken.
Boskalis was vorig jaar betrokken bij het bergen van het enorme vastgelopen containerschip Ever Given in het Suezkanaal.
Volgens een verklaring zal de investeerder niets veranderen aan de koers van Boskalis. Ook op het gebied van werkgelegenheid zou alles hetzelfde blijven. HAL is al sinds 1989 aandeelhouder en zegt de bestaande strategie van Boskalis te steunen.
Het bod op Boskalis komt concreet neer op 32,50 euro per aandeel. Boskalis laat weten eerder deze week te zijn geïnformeerd door HAL over diens plannen. Het bestuur en de raad van commissarissen willen het bod komende tijd eerst zorgvuldig overwegen voor er een echte reactie volgt.
HAL is een beursgenoteerde onderneming die investeert in verschillende bedrijven zoals Coolblue. Tot vorig jaar had HAL ook een meerderheidsbelang in optiekconcern GrandVision, bekend van brillenketen Pearle. Maar dat is voor miljarden euro's verkocht.
Topman Boskalis houdt zich op de vlakte
Volgens topman Peter Berdowski van Boskalis waren er na die miljardendeal al speculaties in de markt dat HAL zijn belang in de baggeraar wellicht zou willen uitbreiden. Maar toen HAL hem eerder deze week informeerde over het bod kwam dat toch als een verrassing. Berdowski kan nu daarom nog niet inhoudelijk reageren, al kan hij wel zeggen dat HAL tot nu toe altijd een "zeer loyale, prettige aandeelhouder" is geweest.
Komende tijd willen het bestuur en de commissarissen van Boskalis het voorstel zorgvuldig overwegen. Daarbij zullen ze ook externe adviseurs in de hand nemen, bijvoorbeeld om te kijken of de 32,50 euro per aandeel, die HAL wil neertellen, een "fair bod" is voor kleinere aandeelhouders.
Boskalis presenteerde donderdag juist zijn jaarcijfers. Ondanks dat coronabeperkingen vorig jaar bij meerdere projecten op de marges drukten, lukte het toch om de omzet en winst flink op te voeren. Volgens Berdowski is de orderportefeuille daarbij goedgevuld en zien de vooruitzichten er gunstig uit. Hij kan de impact van de oorlog in Oekraïne nog niet goed inschatten, maar denkt wel dat de winst dit jaar op niveau kan blijven.
Boskalis telt wereldwijd ruim 10.000 medewerkers. Het bedrijf is niet actief in Oekraïne, wel in Rusland. Maar al het internationale personeel van zijn kantoor in Sint-Petersburg is het land uit. Daarbij ligt het werk in Rusland momenteel stil. Dat laatste komt niet alleen door de oorlog, want in het poolgebied wordt in de winter sowieso niet gewerkt.