Antivirussoftware is nutteloos geworden. Zeggen de uitvinders van antivirussoftware.

Decennialang hebben antivirusprogramma’s geprobeerd om te verhinderen dat hackers zich toegang verschaffen tot computers. De software werkte met een lijst van bekende virussen en sloeg alarm zodra er een match was.

Maar softwareontwikkelaars blazen een strategische aftocht, schrijft The Wall Street Journal. De invasie van hackers is niet te stuiten. De bedrijven verdienen bovendien te weinig aan het beschermen van afzonderlijke pc’s in de Vinexwijk.

“We zien antivirusprogramma’s überhaupt niet meer als een bron van inkomsten”, zegt Brian Dye, onderdirecteur van Symantec Corps, het bedrijf dat aan het begin stond van de software.

Minder dan de helft onderschept

Hackers zijn zo inventief, dat het voor bedrijven als Symantec en McAfee niet meer te bolwerken is. Dye schat dat bestaande software slechts 45 procent van de cyberaanvallen onderschept. De omzet van Symantec is al twee kwartalen dalende.

Tijd voor een nieuwe strategie, dus. Veel hackers komen tóch wel binnen, is de gedachte. Virusbestrijders als Symantec willen als een soort guerrillastrijders achter de frontlinie aanvallers van buiten elimineren. Het geld moet bovendien niet meer komen van de particulier, maar van grote bedrijven.

Speciale diensten voor bedrijven

Op het moment komt 40 procent van de omzet van producten die op individuele apparaten draaien. Speciale diensten voor bedrijven is slechts een vijfde van de omzet. En die zijn onverkoopbaar aan individuele klanten.

Symantec wil vlaggeschip Norton voorlopig niet loslaten. Maar daarnaast presenteerde het bedrijf een speciaal team dat gehackte bedrijven te hulp moet schieten. Over een half jaar wil het bedrijf informatie voor specifieke bedreigingen gaan verkopen.

Bedrijven kunnen zo erachter komen waaróm ze worden gehackt, is het idee. Ook wil Symantec de strijd aanbinden met malware die zich voordoet als antivirussoftware.

Hackers misleiden

Andere bedrijven in de branche volgen dezelfde tactiek. Juniper Networks doet dat door namaak-gegevens in firewalls te stoppen om de hackers om de tuin te lijden. Shape Security gaat ervan uit dat de hackers ervandoor gaan met wachtwoorden en creditcardnummers, en probeert het moeilijk te maken om die informatie te gebruiken. FireEye scant de computer op verdachte programma's die over de firewall zijn geraakt.

Dat laatste bedrijf nam onlangs voor 1 miljard dollar Mandiant over, een klein bedrijf dat als een soort Ghostbusters op hackers afgaat als er eenmaal indringers zijn geconstateerd.

Grote bedrijven die onder vuur liggen van inventieve hackers uit China, Iran, en de voormalige Sovjetunie zijn een betere markt voor de antivirusbedrijven. Kennelijk zijn sommige hackers zijn gewoon ernstiger dan andere.

Lees ook

Zo halen criminelen je bankrekening leeg

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl