• De presentatie van de kwartaalcijfers van Tesla ging deze week ook gepaard met het indienen van een nieuw verslag bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.
  • In het rapport geeft Tesla aan dat de haat en protesten die topman Elon Musk oproept, een negatieve impact op de bedrijfsvoering van Tesla kunnen hebben.
  • Tesla erkent hiermee dat het imago van Musk zo negatief afstraalt op het bedrijf, dat dit een financieel risico is geworden.
  • Lees ook: Het wordt ‘code rood’ voor Tesla, als Elon Musk bij DOGE blijft, volgens een prominente analist

In de afgelopen maanden heeft CEO Elon Musk van Tesla zich wereldwijd uitermate onpopulair weten te maken. Zijn rol als adviseur voor Amerikaanse President Donald Trump, waarbij hij de leiding kreeg over bezuinigingscomité DOGE (Department of Government Efficiency), heeft zijn imago zodanig onderuit gehaald dat de verkoop van Tesla’s ermee onder druk is komen te staan.

Tenminste, dat was tot vooralsnog een aanname die binnen de auto-industrie werd gedaan. Er was geen manier om de impact van het imago van Musk te kwantificeren. En hoewel die er nog steeds niet is, valt sinds woensdag de negatieve uitwerking van het gedrag van Musk op Tesla niet meer te ontkennen.

Juristen van Tesla hebben bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC een nieuw rapport ingediend waarin melding wordt gemaakt van een nieuw risico voor beleggers. Tesla meldt dat de protesten tegen Musk en het bedrijf als een gevaar gezien moeten worden voor de continuïteit en de bedrijfsvoering van Tesla, zo meldt techwebsite TechCrunch.

Volgens de nieuwe verklaring die bij SEC is ingediend, kunnen de protesten die tegen Musk en Tesla gehouden worden “ons merk en ons bedrijf (inclusief de verkoop) schaden en het moeilijker maken om indien nodig extra fondsen te werven”, iets wat zich vertaalt in een risico voor beleggers op de beurs.

De aanpassing van de genoemde risico's laat zien dat het imago van Musk en de gevolgen hiervan voor Tesla zo groot zijn geworden, dat de automaker zich genoodzaakt voelt om dit te erkennen en zich daar juridisch tegen in te dekken.

Kwartaalcijfers Tesla spreken boekdelen

Na de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar was er voor Tesla ook eigenlijk geen ontkomen meer aan om de negatieve invloed van Musk te benoemen. Hoewel dit niet in de presentatie van de cijfers werd besproken, spraken resultaten voor zichzelf. In het afgelopen kwartaal werd er bijna 10 procent minder omzet op jaarbasis gedraaid en werden er 13 procent minder auto's verkocht. Dit resulteerde in een ruim 70 procent lagere nettowinst.

In reactie op de negatieve cijfer, daalde het aandeel Tesla op de beurs kortstondig, totdat Musk aangaf dat hij binnenkort aanzienlijk meer tijd aan Tesla zal gaan besteden.

De rijkste man ter wereld is naar eigen zeggen van plan om in de komende tijd minder werk te doen voor President Trump. Iets wat hij wettelijk gezien ook moet doen, omdat zijn status als Special Government Employee maar voor 130 dagen per 365 dagen geldig is. Sinds zijn aanstelling in januari heeft Musk hier al een aanzienlijk aantal dagen van verbruikt.

LEES OOK: Winst Tesla keldert, maar aandeel stijgt na aankondiging Musk dat hij minder voor Trump gaat doen