- Het Nederlandse bedrijf Gyre Watch haalde in juni bijna 60 duizend euro op met een crowdfundactie voor hoogkwalitatieve sporthorloges van gerecycled plastic.
- Vervuilende plastic visnetten uit de Indische Oceaan vormen de basis van de horloges van Gyre.
- Lokale gemeenschappen recyclen het plastic en verdienen eraan. De horloges worden in Nederland gemaakt.
- Vijf procent van de opbrengsten gaat naar The Ocean Cleanup.
Het Nederlandse Gyre Watch haalde in juni na een maandlange crowdfundingactie op Kickstarter bijna zestigduizend euro op voor hun Gyre SeaCleaner-horloge.
De Gyre SeaCleaner, die uiteindelijk een verkoopprijs van 289 euro krijgt, moet ’s werelds eerste milieubewuste sporthorloge worden. De polsklokjes worden gemaakt van plastic visnetten die de oceaan vervuilen, zogeheten spooknetten. Ieder jaar komt er weer 640 ton aan dit soort netten bij.
Volgens onderzoek van The Ocean Cleanup is dit type afval verantwoordelijk voor bijna de helft van het plastic in de Great Pacific Garbage Patch, een drijvende vuilnisbelt tussen Californië en Hawaï die drie keer zo groot is als Frankrijk.
De groeiende plasticsoep in onze oceanen en de pogingen om die op te ruimen, inspireerden horlogeliefhebbers Bernard Werk en Jorrit Niels om actie te ondernemen. Want wat is de volgende stap na het vangen van al die plastic troep? Juist, horloges maken.
Naar verwachting worden de eerste uurwerken van Gyre Watch in september verstuurd naar crowdfunders. Business Insider sprak met mede-oprichter Jorrit Niels over hun plannen.
Gyre Watch haalde bijna zestigduizend euro binnen met crowdfunding via Kickstarter. En dat midden in de coronacrisis. Wie steunden jullie?
"We wilden eigenlijk de Kickstarter al iets eerder doen, maar hebben die uitgesteld tot half mei na het hoogtepunt van de lockdown. Het viel gelukkig mee met de impact. Mensen vinden de vervuiling van onze oceanen ook nog steeds erg belangrijk."
"De aandacht en het resultaat van de crowdfunding heeft ons veel vertrouwen gegeven. We haalden op onze eerste dag van de Kickstarter al de helft van ons beoogde doel van vijftigduizend euro binnen. De rest kwam in de resterende periode binnen."
"De 277 mensen die ons steunden waren gelukkig niet alleen maar bekenden. Mensen uit meer dan dertig landen gaven geld, van Singapore tot Chili. Veel mensen uit de VS en een groot aandeel uit Nederland. We hadden ook een duiker uit Scandinavië die zelf naar spooknetten duikt om ze op te ruimen."
Ieder jaar vervuilt 640 ton aan spooknetten de oceanen. Hoe groot is de impact van jullie business?
"Van die 640 ton kan je veel horloges maken. Een Gyre SeaCleaner weegt 70 gram. Als netten gerecycled worden, veranderen ze in plastic granulaat - kleine bolletjes plastic - waarmee de horlogekast gemaakt wordt. Van een net van twee kilogram kun je zo'n twintig tot dertig horloges maken. Al hangt dat wel weer af van allerlei factoren in het recyclingproces."
"Je lost met een horloge van 70 gram niet meteen de vervuiling van de oceanen op, maar het kan wel helpen voor de bewustwording van dit probleem. "
Vijf procent van de opbrengsten doneren jullie aan The Ocean Cleanup. Waarom?
"Drie jaar geleden keek bedenker en mede-oprichter Bernard Werk naar De Wereld Draait Door en zag daar Boyan Slat zitten van The Ocean Cleanup. Hij praatte daar over de plasticsoep in de oceanen. Dat bracht Bernard op het idee van onze horloges. Want wat kunnen we doen met al het plastic dat uit de oceanen gevist moet worden?"
"Onze horloges zijn een symbool voor de noodzaak om onze vervuilde oceanen schoon te maken. Er zijn zoveel duurzame initiatieven en goede doelen om te steunen, maar The Ocean Cleanup ligt gezien onze ontstaansgeschiedenis voor de hand."
Boyan Slat zat in 2017 bij DWDD. Waarom duurde het zo lang om een horloge te maken?
"Een horloge maken uit gerecycled plastic uit de zee bleek iets minder makkelijk dan gedacht. We begonnen te werken met PET-flessen en daarna andere plastic soorten. Sommige materialen krasten al als je ernaar keek of losten op in water. Dat is niet zo handig met een sporthorloge."
"In samenwerking met DSM kwamen we uiteindelijk uit bij spooknetten. Dat plastic heeft de juiste eigenschappen voor een stevige kast. Het basismateriaal werd daardoor wel zwart. Maar omdat we transparant willen zijn, houden we dat zo. We willen de herkomst en het materiaal helder houden, en er niet nog eens een vervuilende kleurstof doorheen mengen."
De spooknetten worden uit de Indische Oceaan gevist, wat gebeurt er dan mee?
"We hebben samen met DSM een netwerk opgezet met lokale gemeenschappen. Lokale vissers verzamelen de visnetten uit de zee, lokale arbeiders sorteren ze en maken ze schoon. Daarna worden de netten afgeleverd bij de recycler. Hiervoor ontvangen ze een vergoeding, zodat Gyre ook bijdraagt aan de lokale economie."
Hoeveel is die bijdrage?
"We maken gebruik van het netwerk van DSM, zij betalen ook deze lokale mensen. Ze hebben ons verzekerd dat het gaat om een eerlijke vergoeding."
Wie nu een horloge wil kopen, moet kiezen voor Gyre Watch... omdat?
"Als je een goed doel wilt steunen dat niet bol staat van opgeblazen marketingpraat, maar helpt bij het oplossen en zorgt voor bewustwording van een bloedserieus probleem, dan kies je voor onze horloges. Bernard is eigenaar van horlogetijdschrift Watching en ik schrijf er ook voor. Als liefhebbers weten wij wat een goed horloge is en hebben dat ook doorgevoerd in het ontwerp en de details."
"De Gyre SeaCleaner heeft een goed uurwerk en is onderscheidend omdat het werkt op zonne-energie. Met drie uurtjes opladen in de zon kan het horloge zes maanden vooruit. Het maakt tevens het ‘groene plaatje’ compleet. Daarnaast zijn er details, zoals saffierglas in plaats van mineraalglas omdat het krasbestendiger is, die mensen met wat horlogekennis waarderen. Behalve dat het een goed doel steunt is het natuurlijk ook wel prettig als-ie goed oogt."
Lees meer over duurzaam ondernemen:
- Zo word je een B Corp – stap in de voetsporen van duurzame Nederlandse boegbeelden als Tony’s Chocolonely, Dopper en SnappCar
- Startup Wakuli verkoopt haar koffie niet in de supermarkt en kan daarom koffieboeren een eerlijke prijs betalen
- Dit fietslampje met mini-zonnepaneel doet het altijd en is diefstal-proof
- Deze 2 Drentse ondernemers ruilden hun bedrijfsauto in voor de e-bike… en leggen per maand 1.000 kilometer af