Pensioenfondsen zuchten onder de lage rente, maar als belegger wist pensioenfonds ABP daar in 2014 juist een voordeeltje uit te halen. Een valutagok pakte minder goed uit.

ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren en het onderwijs, is als belegger een wereldspeler. Met een belegd vermogen van 344 miljard euro eind 2014 is het fonds een mondiale reus. Bij gokjes op bepaalde beursontwikkelingen gaat het daarom al snel om miljarden.

Dat blijkt ook uit het jaarverslag van ABP over 2014 dat maandag werd gepubliceerd.

Over de resultaten mogen deelnemers van ABP per saldo niet klagen. Het nettorendement kwam, na aftrek van kosten, uit op 14,5 procent. Aandelen kenden een goed jaar in 2014, maar ook obligatiekoersen stegen.

Sterk rendement ABP, maar dekkingsgraad daalt

Het positieve rendement op de beleggingen was voor ABP bittere noodzaak. Want ABP had (en heeft) te maken met dalende rentes. Die zorgen ervoor dat het beleggen van nieuwe pensioenpremies in vastrentende obligaties minder oplevert; en dat maakt het lastiger om aan de toekomstige uitkeringsverplichtingen voor deelnemers te voldoen.

Bij de bepaling van de last van alle toekomstige uitkeringsverplichtingen moet ABP hiermee rekening houden en die last is afgelopen jaar dan ook harder gestegen dan de opbrengst van de beleggingen.

Dit is terug te zien in de zogenoemde dekkingsgraad. Eind 2014 was de dekkingsgraad, ofwel de verhouding tussen de waarde van de beleggingen en de waarde van de uitkeringsverplichtingen, gedaald naar 101,1 procent bij ABP. Dit betekent dat tegenover elke euro aan verplichtingen nog maar 1,011 euro aan bezittingen stond.

Die daling van de dekkingsgraad had nog erger kunnen zijn, zo stelt ABP in het jaarverslag. Want naast de gunstige opbrengst van reguliere beleggingen heeft ABP ook geprofiteerd van een speculatieve gok op de rente-ontwikkeling.

Rentegok pakt goed uit, valutagok minder

Bij het vermogensbeheer heeft ABP gespeculeerd op een daling van de rente en dat heeft goed uitgepakt. De 'winst' die is geboekt met deze speculatie bedraagt liefst 11,5 miljard euro en leverde over 2014 een bijdrage van 3,9 procentpunt aan het totale rendement.

Een en ander is te zien in onderstaande tabel uit het jaarverslag. (klik voor uitvergroting)

rendement abp

Handig gespeeld van de vermogensbeheerders van ABP, zou je denken. Maar zo simpel ligt het niet.

Uit het jaarverslag blijkt ook dat een andere gok minder goed uitpakte. Op valutagebied hadden de vermogensbeheerders van ABP niet voldoende ingespeeld op de forse waardestijging van de Amerikaanse dollar en de verzwakking van de euro. Daardoor werd met valutacontracten een verlies geleden van een slordige 11,8 miljard euro. Dat deed de winst van de rentespeculatie weer verdampen.

Broekzak, vestzak dus.

(voor het totale overzicht zie de tabel hieronder)

rendement abp totaal

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl