Moderne huizen hebben vaak geen kelder, terwijl dat best handig kan zijn om voedsel en wijn op te slaan. Ontwerper Floris Schoonderbeek ontwikkelde daarom de Groundfridge, een natuurlijk gekoelde ondergrondse kelder die je kunt ingraven in de tuin.

Schoonderbeek stond in 2015 al op de Dutch Design Week in Eindhoven met een prototype en sleepte meteen een nominatie in de wacht voor beste Nederlandse vormgeving. Dit jaar is de Groundfridge opnieuw te zien op het designevenement in het Klokgebouw op Strijp-S.

De ondergrondse koelkast is verbeterd en klaar voor levering. Een basisexemplaar zonder inrichting kost 9.900 euro, met houten schappen ben je 12.000 euro kwijt. Geen klein bedrag, maar een kelder uitgraven onder je huis is een stuk duurder.

Het bedrijf heeft inmiddels twaalf bestellingen binnen, vertelt een medewerker bij de stand op de Dutch Design Week. Vanuit Nederland is er interesse, maar er gaat er binnenkort ook eentje naar Ibiza.

Het idee achter de Groundfridge is simpel. Onder de grond is het lekker koel door de natuurlijke isolatie van de aardbodem en de koelende werking van het grondwater.

De polyester koepel wordt ingegraven in de tuin, voorzien van een laag purschuim en bedekt met de afgegraven aarde. Afvoeren van de grond hoeft dus niet. Voor het plaatsen van de Groundfridge is bovendien geen vergunning nodig.

De temperatuur in de bolvormige kelder blijft stabiel tussen de 10 en 12 graden Celsius, zonder aansluiting op het elektriciteitsnet. Wel is er een koelsysteem met accu die 's nachts koele lucht naar binnen laat. De ventilatiebuis daarvoor is – heel slim – verwerkt in de trapleuning.

Groundfridge

Binnenin is er 3.000 liter aan koelruimte. Dat is gelijk aan ongeveer 20 koelkasten en genoeg om zo'n 600 flessen wijn op te slaan.

De houten schappen zijn speciaal ontworpen voor de Groundfridge en kosten 2.100 euro extra.

Groundfridge

Groundfridge prijst de ondergrondse kelder aan voor mensen met een moestuin die geen eigen kelder hebben, of wijnliefhebbers met een flinke flessencollectie. Maar het bedrijf heeft inmiddels ook interesse uit onverwachte hoek: vanuit Californië komen er aanvragen binnen van mensen die de Groundfridge willen gebruiken als schuilkelder bij bosbranden.

Niet helemaal waar de hippe 'koelkast' voor is bedoeld, geeft de medewerker toe. Maar een kniesoor die daarop let.

Lees meer: