- De kosten van de gezondheidszorg in Denemarken dreigen te exploderen door het gebruik van diabetesmedicijn Ozempic als afslankmiddel.
- De Deense overheid wil dat patiënten een goedkoper middel gaan gebruiken, omdat de zorgkosten anders flink dreigen te stijgen.
- Vorig jaar gaven de Deense autoriteiten bijna 200 miljoen euro uit aan Ozempic.
- Lees ook: Gebruik van medicijn Ozempic om af te vallen stimuleert mogelijk verkoopgolf van fillers om gezichten op te vullen, zegt CEO van Zwitserse farmaceut
Het Deense zorgstelsel heeft last van de extreme populariteit van het diabetesmedicijn Ozempic, dat ook als afslankmiddel wordt gebruikt.
Denemarken, het thuisland van farmaceut Novo Nordisk, wil dat patiënten overstappen op een goedkoper geneesmiddel. De enorme populariteit van het diabetesmedicijn, dat steeds vaker wordt gebruikt als afslankmiddel, gaat de Deense gezondheidszorg te veel geld kosten.
De Deense toezichthouder op geneesmiddelen gaat ervan uit dat ongeveer de helft van de huidige gebruikers op een goedkoper medicijn kan overstappen.
Vorig jaar gaven de Deense autoriteiten bijna 200 miljoen euro uit aan Ozempic. Dat is 8 procent van alle medicijnkosten en twee keer zoveel als in het jaar ervoor. Ambtenaren waarschuwen dat als de kosten blijven stijgen, er bezuinigd moet worden op de zorg.
Ozempic is bedoeld voor diabetespatiënten, maar sinds het middel door beroemdheden als Kim Kardashian en Elon Musk wordt aangeprezen als afslankmiddel, kan de producent maar deels aan de vraag voldoen. Novo is door de productie van Ozempic in korte tijd uitgegroeid tot het waardevolste bedrijf van Europa.
Ook stijging uitgaven voor 'diabetes'-medicijnen in Nederland
Nederland gaf vorig jaar ruim 350 miljoen euro uit aan middelen voor mensen met diabetes. Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder. De kosten stegen harder dan het aantal gebruikers. Vorig jaar kregen bijna 960.000 mensen een diabetesmiddel, bijna 6 procent meer dan in 2022.
De Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK), die de gegevens verzamelt, geeft geen verklaring voor de snelle toename van de kosten. In het totaalbedrag zitten zowel de middelen die door verzekeraars vergoed worden als de middelen die mensen zelf hebben betaald.
Apotheken hebben ruim 8 miljoen euro voor de diabetesmiddelen niet direct gedeclareerd bij de zorgverzekeraars. "Dit kan bijvoorbeeld Ozempic betreffen", aldus de SFK. Dat middel is goedgekeurd voor de behandeling van diabetes type 2, maar wordt in de praktijk ook veel genomen als afslankmiddel, ook al is het daar niet voor bedoeld.