Werknemers in de olie-industrie in de Verenigde Staten zijn zondag begonnen met een grote staking, na het uitblijven van een akkoord over een nieuwe cao. Het is de grootste actie in de Amerikaanse oliesector sinds 1980.
Werknemers bij negen faciliteiten hebben het werk neergelegd. De vakbond United Steelworkers had tot actie opgeroepen nadat vijf voorstellen door Shell namens de oliebedrijven waren verworpen. De bond vertegenwoordigt werknemers bij meer dan tweehonderd olieraffinaderijen, terminals, pijpleidingen en chemiefabrieken in de VS.
De onderhandelingen over een nieuwe cao begonnen op 21 januari. De bond eist onder meer een hoger loon en sterkere regelgeving om vermoeidheid van werknemers te voorkomen.
64 procent van brandstofproductie
Bij een landelijke staking door oliewerkers in de VS in 1980 werd drie maanden het werk neergelegd. Als het tot een algemene staking door werknemers van United Steelworkers komt, kan dat tot verstoringen van wel 64 procent van de Amerikaanse brandstofproductie leiden.
De actie vindt plaats bij faciliteiten in de Amerikaanse staten Californië, Texas, Kentucky en Washington. De staking treft ook de raffinaderij Deer Park van Shell in Texas. Shell gaf aan de onderhandelingen zo snel mogelijk weer te willen hervatten. Het olieconcern onderhandelt namens grote bedrijven als ExxonMobil, Chevron, Marathon Petroleum en LyondellBasell.
De onderhandelingen over een hoger loon vinden plaats op een moment waarop de olieprijzen zijn gedaald tot de laagste niveaus in zes jaar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl