Nederland heeft voor miljarden geld geleend aan de Grieken. De Nederlandse betrokkenheid om Griekenland in de eurozone te houden, maar ook het herstel van het vertrouwen in de euro en in de eurozone als geheel, brengt financiële risico’s met zich mee voor Nederland, aldus de minister.
Dijsselbloem benadrukte dat een groot risico niet automatisch een groot bedrag betekent. ,,Er zijn risico’s en natuurlijk zorgen we ervoor die risico’s en bedragen te beperken.”
Waarschuwing
,,Als er nog mensen zijn die nog steeds geloven dat Griekenland ons geen geld gaat kosten, dan moet ik ze toch ernstig waarschuwen. Er zijn hele grote risico’s dat het ons wel geld gaat kosten”, aldus de minister.
Dijsselbloem verwees naar uitspraken van zijn voorganger Jan Kees de Jager. ,,Hij zei dat het Nederlandse uitgangspunt is dat Griekenland ons geen geld kost, maar dat er risico’s zijn. Ik draai gewoon die redenering om.”
Maandagavond toonden de eurolanden zich bereid Griekenland 2 jaar extra te geven om het begrotingstekort op orde te brengen. Voor Nederland is het uitgesloten dat het uitstel de Nederlandse schatkist raakt. ,,Vers geld is een no go voor Nederland’’, benadrukte Dijsselbloem. Ook vindt hij het geen optie dat lidstaten die Griekenland geld hebben geleend, een deel van het geleende geld kwijtschelden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl