De Brabantse woningcorporatie Geertruidenberg wordt overeind gehouden, omdat opheffing tot grote verliezen zou leiden.

Na Vestia moet opnieuw een woningcorporatie met miljoenen euro’s aan noodsteun van de ondergang worden gered.

De Brabantse Woningstichting Geertruidenberg (WSG) krijgt 118 miljoen euro om de exploitatie te kunnen voortzetten, maakte toezichthouder Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) dinsdag bekend. Besloten is de corporatie een doorstart te laten maken, omdat verkoop of opheffing op korte termijn financieel zeer nadelig zou uitpakken.

Probleem is dat er door de vastzittende vastgoedmarkt weinig belangstelling is van derden om bezittingen van WSG over te nemen. De Brabantse corporatie wordt de komende jaren verplicht om een saneringprogramma uit te voeren, waarbij grondposities worden verkocht en koopwoning worden afgestoten. Doel is om in 2018 uit te komen op een eigen vermogen dat minstens 1o procent van de huurinkomsten bedraagt.

In oktober kreeg de woningcorporatie al een voorschot van 21 miljoen euro.

WSG raakte in grote financiële problemen door ,,onverantwoord grote investeringen'' in zorgcomplexen en grond in de periode 2005 tot 2010. De afgelopen twee jaar moest fors worden afgewaardeerd op het bezit.

Wooncorporatie WSG: conflict met ex-directeur

Het Openbaar Ministerie (OM) stelde begin juli dat er geen aanknopingspunten waren om strafrechtelijk onderzoek te doen naar voormalig directeur Peter Span van WSG.

WSG had aangifte gedaan tegen Span, onder meer wegens valsheid in geschrifte en verduistering. De corporatie zei te zijn benadeeld door onverantwoorde aankopen van de ex-directeur.

In een zaak tegen Span zelf eiste WSG van hem 9,2 miljoen euro schadevergoeding. WSG zei dat hij bij diverse onzakelijke transacties familieleden zoals zijn moeder, dochter, nichtje en zwager heeft bevoordeeld. Marktpartijen werden geholpen, omdat WSG overdrachtsbelasting of onverklaarbare bemiddelingskosten betaalde of een lening verstrekte.

Span deed diverse zogenoemde ABC-transacties. Binnen 10 of 15 minuten verwisselden projecten twee keer van eigenaar en steeg de waarde tonnen of in één geval bijna 1,4 miljoen euro.

Span meende dat WSG een zondebok zoekt en een hetze tegen hem voert. De schade kwam volgens hem door waardedalingen als gevolg van de economische crisis. Het gemiddelde risico was aanvaardbaar, aldus Span. Hij claimt van zijn voormalig werkgever 6,5 ton ontslagvergoeding plus 1,7 miljoen euro pensioenschade.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl