De Limburgse commissaris van de Koningin, Theo Bovens, en PvdA-leider Job Cohen spreken de mensen toe. Namens de gezamenlijke vakbonden polst FNV-bestuurder Henk van Rees de stakers voor verdere acties volgende week. Overwogen wordt om massaal naar Den Haag te trekken op de dag dat de Limburgse autofabriek onderwerp van gesprek is in de Tweede Kamer.

De Limburgse gedeputeerde Mark Verheijen stelde dat de actievoerders niet te veel van de overheid hoeven te verwachten. Vakbond de Unie ziet dat anders. ,,De overheid zou net als vroeger weer aandeelhouder van NedCar kunnen worden en in het bedrijf kunnen investeren. Dat gebeurt in Frankrijk, Duitsland en België ook. Waarom hier niet ?”, vraagt bestuurder Suat Koetloe zich af. Sluiting van NedCar is volgens hem een enorme klap voor de economie. ,,Waarom dan geen reddingsoperatie door de overheid, zoals ook bij ABN-Amro is gebeurd ?”

Overnamekandidaten

Om 14 uur vrijdagmiddag gaat een delegatie van de stakers naar het provinciehuis in Maastricht, waar op dat moment een commissievergadering over NedCar begint.

Premier Mark Rutte zei vrijdag dat er in de wekelijkse ministerraad nog eens uitvoerig over NedCar is gesproken. Hij zei dat het kabinet alles in het werk zal stellen om een overname van de fabriek mogelijk te maken. Daartoe gaan Nederlandse ambassades en consulaten contacten leggen met overnamekandidaten in het buitenland. ,,Dit verdient een serieuze kans. We gaan er alles aan doen om de kans zo groot mogelijk te maken”, aldus de premier.

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken maakte eerder al bekend eind deze maand naar Japan af te reizen. Daar gaat hij met de eigenaar van de fabriek, Mitsubishi, praten over mogelijkheden van een doorstart.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl