Werken bij het grootbedrijf is niet meer wat het geweest is. Ondanks het aantrekken van de economie zitten veel grotere ondernemingen nog in de bezuinigingsmodus. Werknemers kijken ook nadrukkelijker naar de mogelijkheden in het midden- en kleinbedrijf.
De robot rukt op in de bankenwereld met de groei van digitaal bankieren. En dat kost banen, veel banen. Rabobank kondigde woensdagavond een grote reorganisatie aan, waarbij de komende jaren nog eens 9.000 banen zullen verdwijnen, terwijl er in verband met een eerder aangekondigde reorganisatie nog 3.000 banen geschrapt moeten worden.
Een snelle scan van aangekondigde banenreducties in Nederland bij grotere bedrijven sinds november 2014 levert het volgende plaatje op. Als je de getallen bij elkaar optelt, gaat het om meer dan 15 duizend banen die verdwijnen.
De in de bovenstaande tabel genoemde getallen zijn aankondigingen waarbij de banenreductie over verschillende perioden is uitgesmeerd. Bij de grootbanken gaat het om reorganisaties die enkele jaren bestrijken, in andere gevallen gaat het om ontslagrondes die binnen enkele maanden hun beslag krijgen.
Duidelijk is dat de grootste klappen bij de grootbanken vallen, maar ook in andere sectoren zoals energie (Fugro) en de detailhandel (Blokker, V&D) wordt nog flink gesneden.
Groei werkgelegenheid bij kleinere bedrijven
Deze trend heeft ook invloed op de arbeidsmobiliteit van werknemers, zo signaleert LinkedIn donderdag op basis van eigen onderzoek. In Nederland hadden organisaties van meer dan 10 duizend werknemers in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld 22 procent minder personeel dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, aldus het carrièreforum dat in Nederland 6 miljoen leden telt.
Kleine bedrijven met maximaal tien werknemers zagen in het derde kwartaal van dit jaar het personeelsbestand liefst 58 procent groeien, vergeleken met een jaar eerder. Bij bedrijven met 11 tot 50 werknemers bedroeg de groei 23 procent, aldus LinkedIn.
Directeur Marcel Molenaar van LinkedIn Benelux denkt dat de beweging naar kleinere werkgevers mogelijk de voorkeuren van jonge professionals weerspiegelt: “Zij houden niet van complexe hiërarchische structuren. Millennials willen invloed hebben binnen een bedrijf en het verschil kunnen maken. Dat lukt eerder in een klein team.”
Dat is een aardige gedachte, maar gelet op de saneringsmodus die bij veel grotere bedrijven heerst, kiezen jongere werknemers wellicht ook voor het mkb, simpelweg omdat ze daar wel een baan kunnen krijgen.
Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek deze week publiceerde, blijkt in ieder geval dat het aantal vacatures bij middelgrote- en kleine bedrijven in de lift zit. Aan het eind van het derde kwartaal van dit jaar stonden er 69 duizend vacatures open bij het mkb, in bedrijven tot 250 werkzame personen. Bij de 2.860 bedrijven met méér dan 250 werknemers stonden er 53 duizend vacatures open.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl