De AEX-index sloot 0,2 procent lager op 332,56 punten. De MidKap-index daalde 1 procent tot 558,89 punten. De FTSE in Londen eindige 0,3 procent hoger, de DAX in Frankfurt zakte 0,9 procent en de CAC 40 in Parijs verloor 0,6 procent.

SBM Offshore daalde bijna 11 procent en kreeg daarmee een flinke dreun te verwerken. Het concern kwam in de ochtend met een winstwaarschuwing doro problemen met twee projecten in Canada en Noorwegen. Daar moet SBM Offshore 450 miljoen dollar op afschrijven.

Air France-KLM

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM boekte afgelopen kwartaal een verlies van bijna 200 miljoen euro, terwijl analisten een kleine winst hadden verwacht. Het aandeel zakte ruim 8 procent.

Enkele andere hoofdfondsen gaven genoeg tegenwicht om de AEX te behoeden voor een flinke daling. Zo kreeg uitzendconcern Randstad er 2,6 procent bij. Beleggers waren tevreden met de resultaten over het tweede kwartaal, waarin het concern 101 miljoen euro verdiende. Dat was een stijging van ruim 30 procent.

Koerswinsten

Ook bank en verzekeraar ING, verf- en chemieconcern Akzo Nobel, voedingsmiddelenconcern Unilever en supermarktconcern Ahold onttrokken zich van de malaise op de beurs met koerwinsten van 1 tot 2 procent.

Daarbij verbeterde het beurssentiment iets tegen het slot van de handel nadat Wall Street hoger uit de startblokken ging. Op woensdag was er op de Amerikaanse beurzen sprake van grote koersverliezen wegens zorgen over de Amerikaanse schuldenproblematiek.

Shell

Volgens Michel van der Stee, beleggingsstrateeg bij Van Lanschot Bankiers, blijft dat vraagstuk belangrijk voor het sentiment. ,,Het onderliggende verhaal dat er een geloofwaardig plan moet komen voor de reductie van de schuld, is waar het om draait. Een simpele verhoging van het schuldplafond brengt de rust op de beurzen niet terug.''

Olieconcern Shell verdubbelde nagenoeg de winst tot 8,7 miljard dollar in het tweede kwartaal. Het aandeel won 0,5 procent.

De euro noteerde 1,43 dollar in vergelijking met 1,4370 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 97,63 dollar. Brentolie noteerde 0,7 procent hoger op 118,21 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl