De Eiffeltoren bezichtigen vind je véél te druk en voor verblijven in een gigantisch hotel of all-in resort loop je ook niet meer zo warm.
Herkenbaar?
“Nu we steeds meer reizen, groeit ook het bewustzijn dat het sociale en ecologische aspect hiervan meer aandacht verdienen. Tegelijkertijd groeit de behoefte aan een vakantie die persoonlijker, unieker en zinvoller is”, legt Tessa aan de Stegge uit.
De reistrendwatcher doet jaarlijks onderzoek naar dé trends van het moment op het gebied van reizen. Haar bevindingen presenteert ze ook dit jaar weer op de Vakantiebeurs, die nog tot en met zondag in de Jaarbeurs in Utrecht te vinden is.
Als er één onderliggende trend in 2018 speelt, dan is het wel ‘betekenisvol reizen’, aldus de expert. Uniek vakantie vieren en ondertussen goed doen voor de lokale bevolking, natuur en cultuur.
'Beter' reizen
De luchtvaart is hard op weg het CO2-budget van de hele wereld erdoorheen te jagen, het aantal mensen dat het vliegtuig pakt zal de komende twintig jaar naar 7,8 miljard verdubbelen en overal ter wereld klagen locals over massatoerisme.
Meer aandacht voor verantwoord reizen lijkt dan ook een logisch gevolg. Zeker wanneer je je bedenkt dat wereldwijd één op de tien mensen werkzaam is in toerisme, aldus de World Tourism Organization. Aan de Stegge: "De verdieping die we zoeken, brengt ons ook de vraag: als we dan toch zoveel reizen, hoe zorgen we er dan voor dat we dat doen op een manier waar iedereen wat aan heeft?"
Een paar suggesties van Aan de Stegge:
1. Gedraag je niet als massatoerist
Je kunt natuurlijk dezelfde highlights bezoeken als je collega, maar wat is daar spectaculair aan? En bij de Eiffeltoren ben je vast al eens geweest. Wijk eens af van de gebaande paden, tipt de expert dan ook. Hierdoor komt er minder druk te staan op mens, natuur en cultuur. Ook andere gebieden profiteren financieel van jouw bezoek.
2. Deel...
Mocht je het fijn vinden dat de lokale omgeving meeprofiteert van je reis, dan hoef je niet te wachten totdat je er daadwerkelijk bent. Veel reisorganisaties, onder andere Thomas Cook, TUI, SNP en Better Places, dragen met een deel van de winst bij aan lokale projecten zoals het opzetten van scholen of natuurbescherming.
3. Beteugel je CO2-uitstoot
Als de luchtvaart door mag groeien zoals zij nu doet, stoot de reissector in zijn eentje rond 2070 meer CO2 uit dan de rest van de wereld, zei Paul Peeters eerder in de Volkskrant. Wil je het leed een beetje goedmaken, kies dan voor CO2-compensatie bij het boeken van je vliegticket. Overigens kan dit vanaf januari ook bij vijftien bij ANVR aangesloten reisorganisaties.
4. Ga niet voor het ultieme koopje
Volgens Aan de Stegge is het goed om niet het maximale uit je vakantiegeld te willen halen. "Onderhandelen hoort in veel landen bij de cultuur, maar houdt het wel redelijk. Wat voor jou vijftig cent is, is in veel landen een avondmaaltijd voor het hele gezin."
5. Steek je handen uit de mouwen
Hoewel vrijwilligerswerk in weeshuizen of bij wilde dieren meestal geen goed idee is, omdat de kinderen en dieren er vaak geen baat bij hebben, zijn er wel degelijk zaken die je voor de bevolking kunt doen. Aan de Stegge: "Werk mee aan lokale projecten, zoals het schoonmaken van de stranden of ga met een boswachter op pad."
6. Groen verblijven
Mocht je duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, kies dan eens voor een eco-accommodatie of een Tiny House Hotel via een platform als Bookdifferent.
7. Reis lokaal
Misschien wel de belangrijkste tip voor iedereen die de lokale bevolking wil helpen: schakel ze in! Aan de Stegge tipt dan ook om met lokale gidsen op pad te gaan, bij kleinschalige restaurantjes te eten en eens bij mensen thuis te logeren in een homestay. Heb je meteen ook een goed excuus om te gaan shoppen in de door families gerunde winkeltjes.