President Donald Trump heeft veel vertrouwen in de Amerikaanse verdediging tegen Noord-Korea, maar mogelijk is hier sprake van een gevaarlijke overschatting.
Trump zei woensdagavond in een interview met Fox News over de Noord-Koreaanse crisis dat hij trots is op het Amerikaanse wapenarsenaal:
“We hebben de grootste militaire uitrusting ter wereld. We hebben verdedigingsraketten die in 97 procent vijandelijke raketten uit de lucht kunnen schieten en als je er daar twee van afvuurt dan wordt hij zeker neergehaald.”
Op welk raketafweersysteem hij precies doelt is onduidelijk, maar de VS heeft maar één programma dat het vasteland moet beschermen tegen intercontinentale ballistische raketten (ICBM): De Ground Based Midcourse Defense (GMD).
Volgens wetenschappelijk onderzoeker Lauren Grego van het Global Security Program van de Union of Concerned Scientists is de schotzekerheid van de GMD voor het neerhalen van een intercontinentale raket onbekend. Zelfs bij gunstige omstandigheden geeft Grego de GMD zo’n 50 procent kans om één vijandelijke raket neer te halen. Door vier afweerraketten af te vuren groeit die kans naar 94 procent, heeft Grego berekend.
De schattingen van Grego komen aardig overeen met de resultaten tot nu toe van de GMD, die openbaar zijn gemaakt door het Missile Defense Agency.
De VS heeft andere raketafweersystemen die dichterbij de 97 procent in de buurt komen, maar die beschermen niet het hele Amerikaanse vasteland of beschermen niet tegen intercontinentale ballistische raketten.
Het te grote vertrouwen van Trump kan wijzen op een gevaarlijke onderschatting van het zeer reële gevaar van de Noord-Koreaanse ICBM's die worden ontwikkeld, of het is onderdeel van een bewuste strategie.
Noord-Korea-expert Tong Zhao van het Carnegie's Nuclear Policy Program in Peking zegt tegen Business Insider dat landen met kernwapens van het slechtste uit moeten gaan bij het inschatten van de vijandelijke capaciteit.
Noord-Korea zou nooit een raket afschieten richting de VS als het niet absoluut zeker is dat het doel bereikt wordt. "Maar de VS zullen nooit toestaan dat Noord-Korea zich echt zo sterk waant", zegt Zhao. Eén van de manieren waarop de VS dat doen is blijven investeren in raketafweersystemen en praten over de cybermogelijkheden om de Noord-Koreaanse commandostructuur te vernietigen.
Zelfs China dat al decennia een geloofwaardige nucleaire slagkracht heeft is bang dat het Amerikaanse THAAD-raketafweersysteem in Zuid-Korea hen tandeloos laat bij een aanval van de VS.
Maar ook al zou het bluf zijn van Trump om Noord-Korea af te schrikken dan zou dat volgens Zhao ook gevaarlijk kunnen zijn. De onzekerheid die Pyongyang voelt kan leiden tot nog meer en nog gevaarlijker rakettesten en zo de spanning tussen beide landen verder opvoeren.