• Veel grote bedrijven zijn bezig met voorbereidingen om werknemers ook na de coronapandemie deels thuis en deels op kantoor te kunnen laten werken.
  • Het kabinet overweegt om het thuiswerkadvies vanaf 26 juni gedeeltelijk in te trekken.
  • De mate waarin bedrijven mensen willen laten terugkeren naar kantoor verschilt.

Veel grote bedrijven zijn bezig met voorbereidingen zodat hun werknemers ook na de coronapandemie deels thuis en deels op kantoor kunnen (blijven) werken. Dat komt naar voren uit een rondgang langs bedrijven als ING, Unilever, Deloitte, KPMG, Aegon en de vakbond FNV.

Het kabinet overweegt om het thuiswerkadvies vanaf 26 juni gedeeltelijk in te trekken, melden bronnen in Den Haag. Het kabinet neemt hier vrijdag een besluit over.

Alle bevraagde ondernemingen stellen ook thuis te blijven werken na de pandemie. Beide werkvormen bieden voordelen, wordt gezegd.

Zo stelt een woordvoerder van ING: “Thuiswerken zorgt soms voor een betere concentratie, maar het werken op kantoor bevordert de samenwerking en het creatieve proces”.

Aegon benoemt verder als voordeel van thuiswerken dat dit voor minder reisbewegingen zorgt.

De mate waarin bedrijven mensen willen laten terugkeren naar kantoor verschilt. Zo zegt de woordvoerder van ING dat ze verwachten dat werknemers 50 procent van de tijd op kantoor gaan werken. De woordvoerder van Unilever spreekt van 40 procent en Deloitte van twee tot drie dagen per week.

Minder werkplekken om goed afstand te kunnen houden

De organisaties hebben al voorbereidingen getroffen en plannen gemaakt in samenwerking met werknemers, maar geven aan dat deze nog kunnen worden gewijzigd.

"We hebben het aantal werkplekken al flink verminderd", vertelt de woordvoerder van Aegon. "Maar onze plannen kunnen altijd weer veranderen, omdat we eerst moeten aankijken wat in de praktijk het beste werkt".

Ook Unilever zegt dat plannen altijd kunnen veranderen. "We moeten kijken wat gaat werken, niemand weet hoe de wereld er na corona uitziet."

De woordvoerders van ING, KPMG en Deloitte geven aan dat nog intern wordt onderzocht wat het beste werkt. Deloitte onderzoekt onder meer de manier waarop werknemers het beste met elkaar in contact kunnen blijven. Dit doen zij door plekken op kantoor te creëren waar werknemers samenkomen met thuiswerkers, zoals een koffiehoek met een beeldscherm.

Ook de FNV ziet dat bij veel organisaties over hybride werken wordt gesproken, zegt een woordvoerder. Volgens de vakbond komen er weinig klachten binnen van werknemers die ondanks de versoepelingen niet terug willen naar kantoor.

Werknemers willen deels thuis blijven werken

In maart gaven veel werknemers die vanuit huis werkten aan deels thuis te willen blijven werken, meldt onderzoeksinstantie TNO. "Twee derde van de thuiswerkers wilde deels of grotendeels thuis blijven werken, het liefst voor zo’n 18 uur per week", stelde Karen Oude Hengel, onderzoeker bij TNO. "Mensen gaven aan dat taken goed vanuit huis konden worden gedaan en dat het veel reistijd scheelt".

De voornaamste reden om (deels) terug naar kantoor te willen is het contact met anderen. Oude Hengel: "Denk aan het samenwerken met anderen, maar ook gewoon het kletspraatje bij het koffiezetapparaat."

Bedrijven zullen niet in één klap volledig overschakelen naar werken op kantoor, nu het kabinet mogelijk komt met een versoepeling van het thuiswerkadvies, verwachten ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW.

Het ligt meer voor de hand dat bedrijven eerst groepen medewerkers weer naar kantoor laten komen. Mogelijk moeten ook nog aanpassingen gedaan worden om 1,5 meter afstand te kunnen houden.

De organisaties spreken van goed nieuws voor veel bedrijven als het thuiswerkadvies vrijdag wordt aangepast. "Hoewel het thuiswerken over het algemeen vrij goed gaat en de meeste mensen en bedrijven er inmiddels aan gewend zijn, heeft het ook zeker zijn beperkingen", zo klinkt het.

Volgens de ondernemersorganisaties missen mensen het sociale contact en werkprocessen. Ook hebben lang niet alle werknemers een goede werkplek thuis.

"Voor al die mensen en situaties zal het een zegen zijn dat er weer meer mogelijk wordt", zeggen ze. VNO-NCW en MKB-Nederland gaan er verder ook vanuit dat in de toekomst vaker thuis zal worden gewerkt dan voor corona het geval was.

[activecampaign form=20]

LEES OOK: Thuiswerkers zullen de toekomst van het kantoor veranderen – toch kan een meerderheid simpelweg niet thuiswerken