De economie van de eurozone is het eerste kwartaal van dit jaar met 3,8 procent gekrompen vergeleken met de laatste drie maanden van 2019.

De krimp van kwartaal op kwartaal is de grootste ooit gemeten, sinds statistiekbureau Eurostat cijfers over de economie van de eurozone bijhoudt. De oudste data stammen van 1995.

Voor heel 2020 rekent de Europese Centrale Bank op een krimp van 5 tot 12 procent.

De economie van de eurozone is in het eerst kwartaal van dit jaar met 3,8 procent gekrompen vergeleken met het voorgaande kwartaal.

Dit is de sterkste krimp van kwartaal op kwartaal sinds 1995. Dat is het vroegste jaar waarvoor statistiekbureau Eurostat cijfers heeft van de economische groei van de eurozone.

Tijdens de kredietcrisis vond in het eerste kwartaal van 2009 ook een forse krimp plaats. Maar toen daalde de economische activiteit in de eurozone met iets meer dan 3 procent vergeleken met een kwartaal eerder.

Voor het hele jaar krimpt de economie van de eurozone naar verwachting met 5 tot 12 procent krimpen. Dat zei president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdagmiddag, na afloop van de maandelijkse beleidsvergadering van de bank. De ECB rekent met meerdere scenario’s.

ECB handhaaft steunpakket, doet weinig extra

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zoals verwacht de belangrijkste rentetarieven ongemoeid gelaten. De crisissteun wordt wel aangevuld.

De ECB hanteert vanaf juni een lagere rente voor goedkope leningen aan banken dan eerder het geval was. Ook roept de centrale bank nieuwe monetaire operaties in het leven, die vanaf mei tot en met september 2021 zullen lopen.

De depositorente blijft gehandhaafd op min 0,5 procent. Een negatieve depositorente betekent dat banken moeten betalen om geld bij de ECB te stallen.

De herfinancieringsrente blijft op 0 procent staan. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB.

Banken die vanaf juni goedkoop willen lenen van de ECB, kunnen dat doen tegen een rente van min 1 procent, in plaats van min 0,5 procent eerder. Ofwel: bij leningen van de ECB krijgen banken geld toe.

Daarnaast kunnen banken vanaf volgende maand zich tot een nieuwe ronde van goedkope noodfinanciering wenden via zeven langlopende monetaire operaties.

De maatregelen zijn speciaal opgetuigd om de Europese financiële markten tijdens de coronacrisis beter te laten functioneren, aldus de ECB.

Werkloosheid is een belangrijke indicator

Statistiekbureau Eurostat maakte donderdag bekend dat de werkloosheid in de eurozone in maart is uitgekomen op 7,4 procent van de beroepsbevolking. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan in februari.

Analisten van ING wijzen erop dat de ontwikkeling van de werkloosheid in de komende maanden een belangrijke indicator wordt van de schade die de coronacrisis op langere termijn aanricht.

Europa heeft sinds de laatste twee weken van maart te maken met zware economische gevolgen van de lockdownmaatregelen die landen hebben genomen om het coronavirus te beteugelen. Vooral in het tweede kwartaal van dit jaar zullen die goed zichtbaar zijn in de economische cijfers.

Veel landen hebben aangegeven in de loop van mei de eerste stappen te zetten naar versoepeling van quarantainemaatregelen. De overgang naar de 1,5-metereconomie zal echter in kleine stapjes plaatsvinden, waarmee de economische impact van de coronacrisis in mei en juni nog zeer groot zal zijn.

Zware krimp in Frankrijk en Spanje

Een aantal landen in de eurozone heeft al schattingen gegeven van de economische ontwikkeling in het eerste kwartaal.

De Franse economie is in het eerste kwartaal van het jaar met 5,8 procent gekrompen. Daarmee beleefde de Franse economie zijn slechtste kwartaal sinds 1949, toen de metingen begonnen.

De Spaanse economie is het het eerste kwartaal met 5,2 procent ingezakt en de Belgische economie met 3,9 procent.

De eerste schatting van de economische groei van Nederland in het eerste kwartaal van dit jaar wordt op 15 mei gegeven door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

LEES OOK: Shell verlaagt voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog het dividend