De grootste bank van Australië vestigt zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam.
Er komen in eerste instantie 50 mensen te werken bij de vestiging in Amsterdam.
De Brexit is mede een reden geweest om deze stap te zetten, zegt de directeur Europa tegen Het Financieele Dagblad.
De Commonwealth Bank of Australia (CBA), de grootste bank van Australië, krijgt een Europees hoofdkantoor in Amsterdam.
Volgens bestuursvoorzitter Wilco Hendriks van CBA Europe was de Brexit de aanleiding om naar Amsterdam te verhuizen. Ook heeft de bank plannen om vanuit Nederland de zakelijke aanwezigheid in Europa te vergroten.
Hendriks sprak met Het Financieele Dagblad over de verhuizing. De bank kreeg vorige week een licentie van de Europese Centrale Bank om bankdiensten vanuit Nederland te leveren.
De bank wil vanuit Amsterdam zich richten op energie, grondstoffen en logistiek in Europa. De bank heeft volgens het FD al veel klanten in Nederland, waaronder pensioenfondsen. Volgens de bank is daarnaast de fintechindustrie goed ontwikkeld in Nederland.
De bank begint met 25 medewerkers en wil tegen de zomer ongeveer 50 man personeel in Amsterdam hebben.
De bank betrekt een pand aan de Gustav Mahlerlaan in het Amsterdamse financiële hart, de Zuidas. De vestiging in Londen blijft open. Daar werken ongeveer 200 medewerkers.
Brexit-akkoord dubbeltje op z'n kant
Wat betreft de Brexit zijn de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Britse regering, na een onderbreking van twee dagen, zondag weer hervat.
Om de gesprekken weer vlot te trekken, sprak de Britse leider Boris Johnson zaterdag telefonisch ruim een uur met Europees leider Ursula von der Leyen. Zij maakten bekend dat de meningsverschillen niet waren overbrugd, maar dat het beraad zondag weer verder zou gaan.
"We zullen zien of er een weg vooruit is", twitterde de onderhandelaar namens Europa, Barnier, vervolgens. Het handelsverdrag moet vanaf 1 januari voorkomen dat de handel tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië op grote barrières stuit.
Maandagochtend praat Barnier de ambassadeurs van de EU-lidstaten bij over de onderhandelingen. Die avond bellen Von der Leyen en Johnson elkaar opnieuw.
Politici van beide kampen zeggen dat een akkoord nog mogelijk is, maar dat het ook moeilijk zal worden. De Britse minister voor Milieu, George Eustice, zei tegenover nieuwszender Sky News dat de handelsgesprekken in een "zeer moeilijke uitgangspositie zitten". Tegelijkertijd gaf hij aan dat de Britse regering bereid is door te onderhandelen "tot het geen zin meer heeft om verder te gaan." Hij zei wel dat de EU "belachelijke eisen" stelde op het vlak van visserij.
De minister voor Buitenlandse zaken van Ierland, Simon Coveney, toonde zich tegenover de Sunday Independent overwegend optimistisch. "Het is waarschijnlijker dat we een deal zullen sluiten dan niet, omdat dat in het belang van iedereen is".
Officieus zijn de laatste dagen ingegaan waarin de onderhandelaars een akkoord kunnen sluiten. Een top van Europese leiders eind deze week wordt gezien als het laatste moment waarop regeringsleiders van lidstaten kunnen instemmen met een onderhandelingsresultaat. Voor de jaarwisseling moet een eventueel verdrag ook nog worden geratificeerd door onder meer het Europees Parlement.
Op 1 januari verloopt de overgangsfase waarin de Britten nog aan oude afspraken met de EU zijn gebonden. Als er geen verdrag komt, heeft dat na de jaarwisseling meteen gevolgen voor de wederzijdse handel. Die valt dan terug op de zeer ongunstige regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waardoor invoerheffingen gaan gelden voor veel producten.
Maar zonder verdrag zijn er bijvoorbeeld ook geen duidelijke afspraken voor onderling dataverkeer of toegang voor voertuigen op elkaars wegen.