Groot-Brittannië zet 23 Russische diplomaten uit naar aanleiding van het vergiftigen van de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia.
De Britse premier Theresa May kondigde dat woensdag aan, samen met een reeks andere maatregelen.
Londen denkt dat Rusland achter de poging zit om de voormalige spion te vermoorden. Hij werd vorige week zondag samen met zijn dochter bewusteloos op een bank in Salisbury aangetroffen. De twee bleken vergiftigd met een zenuwgas.
“Voor degenen die ons kwaad willen doen is mijn boodschap duidelijk: je bent hier niet welkom”, zei May.
Staatsagressie
May sprak woensdag van Russische staatsagressie. Ze wil onder meer overleg op hoog niveau met Rusland voorlopig opschorten, maar niet alle banden verbreken omdat dit niet in het belang van haar land is.
May noemde het "tragisch'' dat de Russische president Poetin "voor een dergelijke actie heeft gekozen.'' De premier verklaarde "een bedreiging van Brits leven op Britse bodem'' niet te tolereren.
De Britse premier kondigde aan dat er geen ministers of leden van het Britse koninklijk huis naar het WK-voetbal in Rusland zullen afreizen. Verder trok ze een afspraak met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in.
Bij het uitzetten van de diplomaten gaat het om de grootste groep die het land moet verlaten in dertig jaar. De diplomaten hebben een week gekregen om het land te verlaten.
Reactie Rusland
Het Britse besluit ruim twintig Russische diplomaten uit te wijzen is volgens het Kremlin een vijandige daad die onaanvaardbaar, onterecht en kortzichtig is. De huidige leiding in Groot-Brittannië draagt de verantwoordelijkheid voor de verslechtering van de Brits-Russische betrekkingen, zo liet de ambassade van Rusland in Londen weten.
De Britse premier Theresa May maakte in het parlement bekend dat de diplomaten moeten vertrekken ,,tegen de achtergrond van de agressie van de Russische staat''. Volgens May is Rusland schuldig aan een moordaanslag met een chemisch wapen in Salisbury op een voormalige Russische dubbelspion, Sergej Skripal en zijn dochter Joelia.
De chemische substantie stamt uit de Sovjet-Unie. Het Kremlin ontkent betrokkenheid bij de aanslag en heeft beklemtoond dat Rusland geen enkel belang heeft bij deze merkwaardige aanslag.