Het blijft rommelen in de top van ABN Amro. Een groep managers zegt nog steeds bezorgd te zijn over de strategische koers van de bank. Maar doet dat op anonieme basis.

Een groep hoge managers van ABN Amro heeft opnieuw een anonieme brandbrief geschreven over de leiding van de bank. Volgens Het Financieele Dagblad (FD) gaat het dit keer om een oproep aan de in juli aangetreden president-commissaris Tom de Swaan.

ABN Amro stelt zich niet in het geschetste beeld uit de brief te herkennen.

De schrijvers vragen om de officiële status van klokkenluider, zodat zij zonder angst voor represailles met De Swaan kunnen spreken over problemen binnen de bank, onder meer over de koers en de volgens hen gebrekkige leiding. “Onze bank zit zo vast dat gewone processen niet werken”, schrijven zij in de brief die is gedateerd 13 september. Hun grieven betreffen onder meer de leiderschapsstijl van topman Kees van Dijkhuizen.

Volgens ABN Amro leunt het enkel bericht op verklaringen van ingewijden. Daardoor zou niet aangetoond zijn dat de briefschrijvers bij ABN Amro werken, laat staan dat het om een groep hoge managers gaat. De bank betreurt de publicatie en zegt de beweringen uit het verhaal op meerdere onderdelen weersproken te hebben.

Onvrede bij management ABN Amro over koers van de bank

Het is de tweede keer dit jaar dat deze groep ABN Amro-managers per brief van zich laat horen. Begin dit jaar luidden zij de noodklok in een anonieme brief aan externe toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de beheerder van de staatsaandelen NLFI.

Inhoudelijk richt de kritiek zich op onenigheid over de strategie van de bank. Volgens de klagers worden er geen duidelijke keuzes gemaakt. De bank zou enerzijds harder moeten bezuinigen en aan de andere kant gerichter investeren.

Topman Kees van Dijkhuizen is 'zwaar teleurgesteld' over de brief, zo reageert hij tegen het FD. "Je kunt een ander idee hebben over de strategie. Prima. Maar kom langs en vertel het me."

ABN Amro organiseerde vrijdag een beleggersdag voor analisten in Londen. De bank is duidelijk geen groeikanon, maar wil vooral via verdere besparingen aandeelhouders bekoren.

De belangrijkste doelstellingen: ‘gematigde, winstgevende groei’ en lagere kosten als percentage van de baten (minder dan 55 procent in 2022). Verder wil de bank ‘extra dividenduitkeringen’ doen in aanvulling op het huidige beleid.