De kans is groot dat je je groenten zonder al te veel nadenken opbergt.
Net als de meeste mensen koop je ze waarschijnlijk in een plastic zak en bergt ze op waar er nog plek is in je koelkast, totdat je ze gaat bereiden en opeten.
Als dat inderdaad het geval is, dan bewaar je je groenten zo goed als zeker op de verkeerde manier.
Hieronder een aantal groenten die je waarschijnlijk op de verkeerde manier bewaart met tips om ze op de juiste manier op te bergen, zodat ze langer vers blijven.
Je moet uien op een droge, koele plek bewaren in plaats van in de koelkast.
Uien nemen makkelijk vocht op waardoor ze verrotten.
Volgens de Amerikaanse National Onion Association kunnen ze het best worden opgeborgen op een koele, droge, donkere en goed geventileerde plek zoals een voorraadkast, kelder of garage.
Uien kunnen ook beter apart worden bewaard, omdat ze gas kunnen afgeven en daardoor sneller verrotten.
Aardappelen moeten nooit in de koelkast of in een plastic zak worden bewaard.
Ook aardappelen kunnen het best op een koele, donkere en droge plek worden bewaard, stelt The Little Potato Company.
Bewaar ze in een voorraadkast of kelder, omdat de koude lucht in de koelkast het zetmeel omzet in suiker, waardoor zowel de smaak als de textuur verandert. Je moet ze ook niet in plastic zakken bewaren, maar liever in papieren zakken met ventilatie.
Probeer verse maïskolven maar beter helemaal niet te bewaren.
Als je een verse maïskolf koopt in de winkel, dan moet je die onmiddellijk opeten in plaats van een paar dagen bewaren in de koelkast, adviseert de voedingssite Kitchn.
Maïs is op z'n best als het net geplukt is. Als je het echt moet bewaren, doe het dan in het blad en eet het na uiterlijk drie dagen op.
Doe sla en verse groene groenten in keukenpapier om het vers te houden.
Als sla langere tijd blootstaat aan vocht, worden de bladen slap en slijmerig. Om sla vers te houden, moet je er allereerst voor zorgen dat het droog is.
Neem een flinke plastic bak en doe daar keukenpapier in. Leg daar een beetje sla op en bedek het met een nieuwe laag keukenpapier. Daarbovenop weer een beetje sla en zo verder zonder de bak helemaal vol te proppen. Doe het deksel erop en stop het in de koelkast.
Volgens The Juice Detective is dit de beste manier om sla zo lang mogelijk vers te houden.
Zorg dat je komkommers niet te koud worden.
Komkommers reageren niet goed op stevige kou. Als ze langere tijd aan kou worden blootgesteld bederven ze sneller.
Voedingssite Epicurious raadt aan ze te wassen, ze daarna goed af te drogen (vocht laat ze snel bederven) en ze dan in keukenpapier of een theedoek te wikkelen en ze in een goed geventileerde plastic zak te bewaren in de koelkast. Zorg dat je ze niet op de koudste plekken van je koelkast bewaart, zoals vlak bij de vriezer.
Houd knoflook buiten de koelkast.
Knoflook moet niet in de koelkast worden bewaard, maar op een koele plek in de schaduw. Je kunt knoflook het best op kamertemperatuur bewaren op het aanrecht in een goed geventileerd bakje. Good Housekeeping raadt aan ze in een netje te houden.
Bewaar spruiten in een bakje.
Spruiten blijven echt vers als ze nog aan hun steel zitten, maar zo koop je ze meestal niet en The Kitchn raadt aan in elk geval de blaadjes intact te houden. Je kunt ze in een schaal of opbergbakje zonder deksel bewaren in de koelkast. Mogelijk worden de buitenste blaadjes slap, maar de binnenkant blijft goed.
Stop asperges in water om ze vers te houden.
Het bewaren van asperges is best een beetje gedoe, omdat deze groente water nodig heeft om vers te blijven. Snij een stukje van de onderkant van de steel af en zet ze in een schaaltje of bakje met een klein laagje water. Als je echt wilt dat ze een paar dagen goed vers blijven, moet je een plastic zak om de toppen aan de bovenkant doen.
Bewaar aubergines buiten de koelkast.
Aubergines zijn gevoelig voor lage temperaturen en kunnen het best buiten de koelkast op kamertemperatuur worden bewaard.
The Kitchn raadt aan ze op een koele droge plek te bewaren buiten bereik van direct zonlicht. Je kunt ze het bewaren in een plastic bakje met luchtgaatjes in het deksel, maar stop ze niet in een plastic zak.
Stop selderij in aluminiumfolie om het vers te houden.
Selderij heeft wat vocht nodig om vers te blijven. Bij waterverlies wordt de selderij slap en verwelkt deze. De beste manier om selderij te bewaren is door deze in aluminiumfolie te wikkelen. Volgens Cook's Illustrated moet de selderij zo stevig worden ingerold dat er geen vocht kan ontsnappen, maar ook niet zo stevig dat de groente beschadigd raakt.
Verwijder altijd de bladeren van bieten voordat je ze in de koelkast stopt.
Je kunt rode bieten tot wel drie maanden bewaren als je ze op de juiste manier opbergt.
Extra Crispy stelt dat je de groene bladeren het best kan verwijderen, omdat die snel bederven en daardoor de bieten zelf ook. Als je de bladeren er eenmaal af hebt gehaald, stop de bieten dan in een goed afgesloten plastic zak en bewaar ze in de groentelade van je koelkast.
Bewaar bosui in water.
Bosui kun je volgens The Kitchn prima in de koelkast bewaren. De beste manier om dat te doen is door ze samen te binden met een elastiekje en ze rechtop in een kan met wat water te zetten en het vervolgens helemaal te bedekken met een plastic zak.