GroenLinks wil Unilever straffen, omdat het bedrijf zich uit Nederland wil terugtrekken vanwege de dividendbelasting.

Tweede Kamerlid Bart Snels wil wetgeving invoeren die een ‘verhuisboete’ van pakweg 10 miljard euro mogelijk maakt.

GroenLinks wil hiermee ook een signaal afgeven naar Shell, dat een vertrek naar het VK evenmin uitsluit.

GroenLinks wil dat Unilever nog een fikse verhuisboete moet betalen omdat het was- en levensmiddelenconcern ervoor heeft gekozen om op papier een louter Brits bedrijf te worden.

Door die stap loopt de Nederlandse staat veel dividendbelasting mis en in het Verenigd Koninkrijk hoeft Unilever straks helemaal geen dividendbelasting betalen.

De partij spreekt van “belastingontwijking” en is met een wetsvoorstel gekomen voor een soort eindafrekening in de dividendbelasting bij dit soort bedrijfsverhuizingen en fusies.

“Het is niet uit te leggen dat grote bedrijven hier jarenlang vermogen kunnen opbouwen dankzij alle goede voorzieningen in Nederland en dan plotseling de belastingclaim kunnen ontlopen door naar het buitenland te vertrekken”, zegt Tweede Kamerlid en initiatiefnemer Bart Snels van GroenLinks.

Volgens het voorstel zouden grote bedrijven die na 10 juli dit jaar uit Nederland vertrekken, belasting moeten betalen over hun winst die in Nederland is opgebouwd. Hierdoor hebben ze minder fiscale redenen om te verhuizen naar een land zonder dividendbelasting.

GroenLinks zint op verhuisboete voor Unilever van €10 miljard

Tegenover de krant Trouw rekent Snels voor dat het Nederlandse deel van Unilever circa 70 miljard euro waard is. Als daarover een fiscale eindheffing van 15 procent wordt geheven komt dat neer op zo'n 10 miljard euro.

De discussie over het verschil in dividendbelasting tussen Nederland en het VK ligt gevoelig. Twee jaar geleden wilde premier Rutte de dividendbelasting afschaffen, juist om grote Nederlands-Britse bedrijven zoals Unilever en Shell voor Nederland te behouden. Dat stuitte echter op fel verzet in de Tweede Kamer, waardoor het plan van Rutte van tafel ging.

Unilever heeft nu de conclusie getrokken dat het beter af is als het bedrijf volledig Brits wordt, waarmee het bedrijf vooral luistert naar Angelsaksische aandeelhouders die alleen kijken naar het beursrendement.

Afgelopen week gaf topman Ben van Beurden van Shell tegenover Het Financieele Dagblad aan dat ook het olie- en gasconcern, dat nu zijn hoofdkantoor in Nederland heeft, niet uitsluit om een volledig Brits bedrijf te worden.

Snels beschouwt zijn plan ook als "een ultieme poging om grote bedrijven die overwegen te vertrekken naar het Verenigd Koninkrijk op andere gedachten te brengen".

LEES OOK: Britse belastingdienst leggen enorme belastingclaim bij Unilever neer – als het bedrijf de zaak verliest, wil het in Nederland geld terugvorderen